Eveniment de COMEMORARE a cinci secole de ROBIE A ROMILOR din Romania, in Sectorul 6

Primaria Sectorului 6, alaturi de Asociatia Romano ButiQ, organizeaza vineri, incepand cu ora 11.30, un eveniment pentru COMEMORAREA a cinci secole de ROBIE A ROMILOR din Romania si celebrarea a 159 de ani de la abolirea robiei in Principatele Romane, se arata intr-un comunicat al institutiei.

La evenimentul care se va desfasura la viitorul Muzeu de Cultura a Romilor (Drumul Sabareni nr. 101, Sector 6) vor fi prezenti viceprimarul Sectorului 6, GABRIEL PETREA, ministrul Culturii, IONUT VULPESCU, prefectul Bucurestiului, PAUL-NICOLAE PETROVAN, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, DANIEL VASILE, producatoarea filmului “Aferim”, Ada Solomon, precum si reprezentanti ai ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Suediei, Norvegiei, Finlandei.

Citeste si: STUDIU: PERSOANELE CU DIZABILITATI si ROMII, categoriile sociale cele mai DISCRIMINATE LA ANGAJARE

Subiectele principale ale intalnirii se bazeaza pe relatari privind robia si dezrobirea romilor.

“Data de 20 februarie 1856 reprezinta pentru romii din Romania data eliberarii din robie a ultimei categorii de robi, cei care apartineau proprietarilor particulari, prin «Legiuirea pentru emancipatia tuturor tiganilor din Principatul Romanesc». Actul normativ a fost  promulgat de domnitorul Barbu Stirbei, pe baza unui text intocmit de Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu. Dupa 155 de ani, data de 20 februarie a fost declarata, de catre Parlamentul Romaniei,  Ziua Dezrobirii Romilor din Romania, prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011”, se spune in comunicat.

Citeste si: Viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea, a participat la expozitia „Romi pentru Romania”, organizata pe spatiul viitorului Muzeu al Culturii Romilor

Sursa foto: romanobutiq.ro