EXCEDENT BUGETAR de 4,9 miliarde lei, in primul trimestru al anului

Bugetul general consolidat a incheiat primul trimestru al anului 2015 cu un excedent in crestere semnificativa, la 4,9 miliarde lei, respectiv 0,7 la suta din PIB, fata de un surplus de 2,3 miliarde de lei, respectiv 0,33 la suta din PIB, in primele doua luni ale anului, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.

In perioada similara din anul precedent, bugetul general consolidat inregistra un deficit de 900 milioane de lei, respectiv 0,14 la suta din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 54,96 miliarde lei, reprezentand 7,8 la suta din PIB, au fost cu 12,6 la suta mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Citeste si: VICTOR PONTA: MASURILE de RELAXARE FINANCIARA sunt SUSTINUTE si BINEVENITE

Potrivit datelor MFP, cresteri semnificative fata de aceeasi perioada a anului precedent s-au inregistrat la incasarile din TVA (+20,8 la suta), accize (+11,4 la suta), impozitul pe venit (+14,6 la suta), venituri nefiscale (+21,2 la suta). Incasarile din contributii de asigurari sociale au crescut doar cu 0,5 la suta fata de anul anterior reflectandu-se masura de reducere cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 6,6 la suta, in timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,4 la suta.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 50,1 miliarde lei, s-au redus in termeni nominali cu 0,6 la suta fata de aceeasi perioada din anul precedent, respectiv 0,3 la suta puncte procentuale ca pondere in PIB.

In structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri semnificative la subventii (-3,4 la suta), bunuri si servicii (-3,1 la suta), cea mai mare diferenta inregistrandu-se la dobanzi (-34,1 la suta) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat la nivel maxim istoric.

Citeste si: “Solidaritatea Sanitara” solicita CRESTERI SALARIALE REALE pentru toti angajatii din SANATATE

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 3,42 miliarde lei, respectiv 0,5 la suta din PIB, in crestere usoara (+2,5 la suta) fata de nivelul investitiilor aferent aceleasi perioade a anului precedent.

Pentru anul 2015, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au convenit un deficit bugetar de 1,83 la suta din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85 la suta din PIB.

Sursa foto: capital.ro