EXCEDENT BUGETAR in primele noua luni, datorita certificatelor pentru gaze si taxei pe constructiile speciale

Executia bugetara a trecut pe EXCEDENT dupa primele noua luni, influentata de venituri de peste 1,1 miliarde lei provenite in luna septembrie din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera si transa a doua din impozitul pe constructiile speciale.

Incasarile in suma de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera emise de Ministerul Economiei si veniturile de 693,7 milioane lei din transa a doua a impozitului pentru constructiile speciale au dus executia bugetara de la un deficit de 0,24 la suta din PIB in luna august la un excedent reprezentand 0,06 la suta din PIB la finele lunii septembrie.

Guvernul are ca tinta pentru sfarsitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2 la suta din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 155,4 miliarde lei, au fost cu 5,5 la suta mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent si reprezinta 23,5 la suta din PIB.

Citeste si: Comisia Europeana va RESTITUI Romaniei 31,4 milioane euro in contul contributiei la bugetul UE

Datele Ministerului Finantelor arata ca au crescut incasarile din contributiile de asigurari sociale (+2,67 miliarde de lei), accize (+1,76 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1,71 miliarde de lei), impozitul pe profit (1 miliard de lei) si TVA (+290 milioane de lei).

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+4,7 la suta), taxe pe utilizarea bunurilor (+ 3,3 la suta) si venituri nefiscale (+1,3 la suta).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 44 la suta, dupa ce anul trecut au fost incasate taxe de licenta de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel scazut, reprezentand 0,8 la suta din PIB, dar sunt cu 9,6 la suta mai mari fata de perioada similara din 2013.

Citeste si: Cat a incasat statul din cresterea salariului minim si contributiile pentru sanatate pe chirii si terenuri

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 155 miliarde lei, au scazut atat in termeni nominali, cu 0,3 la suta fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,7 la suta, ca urmare a majorarii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, precum si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Fata de anul precedent, cheltuielile cu bunuri si servicii au scazut cu 1,5 la suta.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 16,5 miliarde lei, respectiv de 2,5 la suta din PIB, fata de 19,4 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.

In perioada corespunzatoare a anului trecut au fost platite arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationalede aproximativ doua miliarde lei, precum si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane lei.

SUrsa foto: economica.net