EXCLUSIV. Corneliu Dobritoiu: Nu mi-am dat singur casa, nu am influentat pe nimeni! Ma voi zbate sa-mi demonstrez nevinovatia

Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, a declarat, in exclusivitate pentru Mondo News, ca in urma audierilor avute astazi la sediul DNA, s-a facut extinderea de urmarire penala inclusiv pe fals intelectual, in dosarul privind modul in care a obtinut locuinta de serviciu, martea viitoare urmand a i se face aducerea la cunostinta.

Senatorul PNL a tinut sa sublinieze ca va face tot ce-i sta in putinta pentru a-si dovedi nevinovatia si a subliniat ca nu a avut nicio legatura cu niciunul dintre membrii comisiei care a analizat dosarele privind vanzarea locuintelor de serviciu, pe o parte dintre acestia vazandu-i pentru prima data cand a semnat contractul de vanzare-cumparare.

“Azi s-a facut extinderea de urmarire pe includerea inclusiv a acestui fals intelectual, nu stiu nici acum in ce consta atributul meu in acest dosar. Este foarte echivoca povestea. Saptamana viitoare discutam mai multe, atunci ni se aduce la cunostinta, se va intampla martea viitoare. (…) Ma voi zbate sa-mi demonstrez nevinovatia, lucru nepotrivit in democratie. Nu am avut nicio legatura cu niciunul din membri, parte din ei i-am vazut cand m-au invitat sa semnez contractul de vanzare-cumparare. Atat. Nu mi-am dat singur casa, nu am infulentat pe nimeni sa stabileasca un pret convenabil”, a declarat Dobritoiu, in exclusivitate pentru Mondo News.

Fostul ministru al Apararii a tinut sa precizeze ca infractiunea de fals intelectual de care este acuzat nu a fost produsa de el, ci de comisia care a analizat dosarele privind vanzarea locuintelor de serviciu. Totodata, Dobritoiu a explicat ca procurorii DNA au retinut ca ar fi premeditat vanzarea locuintelor de serviciu inca din 1999, insa senatorul subliniaza ca la acea vreme nici nu era construit blocul.

“M-au invitat pentru extinderea urmaririi penale vizand presupusa infractiune de fals intelectual, dar neprodusa de mine, ci de comisia care a analizat dosarele privind vanzarea locuintelor de serviciu. In acelasi context au retinut ca as fi premeditat aceasta actiune inca din 1999, cand probabil blocul nici nu era construit. In sensul ca as fi premeditat pentru obtinerea locuintei de serviciu si cumpararea ei la un pret preferential”, a declarat senatorul.

Corneliu Dobritoiu a adus si o serie de precizari legate de achizitionarea locuintelor de serviciu si a reiterat ca nu avut cum sa influenteze niciun membru al comisiei care a analizat dosarele privind vanzarea locuintelor de serviciu, deoarece lucra in zona de relatii internationale, in timp ce membrii comisiei erau la infrastructura.

“Am facut un memoriu la minister prin care am cerut atribuirea locuintei de serviciu, iar la momentul in care am primit locuinta in chirie, legea de functionare a MApN din 2000 prevedea ca locuintele de serviciu se pot cumpara. Avand in vedere calitatea locuintei, am facut investitii serioase sa putem locui. Am schimbat usa termopane, aer conditionat, parchetul, instalatiile sanitare, investitii cifrate la peste 30 de mii de dolari. In perioada 2006 – 2010 s-au putut cumpara aceste locuinte si am facut in nume personal un memoriu pentru cumpararea spatiului. Alte elemente nu au fost. Nu am cunoscut pe niciun membru al comisiei care a analizat dosarele nu am avut capacitatea sa-i influentez, chiar daca aveam un grad militar mai mare decat membrii comisiei, eu lucram in alt domeniu, relatii internationale, iar ceilalti raspundeau de infrastructura. Directia era subordonata ministrului”, a explicat fostul ministru al Apararii.  

Potrivit lui Corneliu Dobritoiu, pretul de achizite a fost stabilit de comisia respectiva, plecand de la principiul ca vanzarea apartamentului de serviciu catre functionarii institutiei se face in regim non-profit.

“Stabililirea pretului de achizitie nu am facut-o eu, n-am negociat pretul. Pretul a fost stabilit de comisia respectiva, plecand de la principiul ca vanzarea apartamentului de serviciu catre functionarii institutiei se face in regim non-profit. Cu alte cuvinte nu am avut nicio legatura cu niciunul din membri, parte din ei i-am vazut cand m-au invitat sa semnez contractul de vanzare-cumparare. Atat. Nu mi-am dat singur casa, nu am influentat pe nimeni sa stabileasca un pret convenabil, nu am facut parte din ‘Doamne Fereste’ vreun grup infractional sa ne asociem la comiterea unuei infractiuni in dauna MApN. Solicitarile au fost in nume personal. Fiecare la randul lui a facut demersurile legale corespunzatoare acestui scop. Solicitarea s-a facut in nume personal, nu colectiv”, a mai explicat fostul ministru al Apararii, in exclusivitate pentru Mondo News.

Reamintim ca procurorii militari de la DNA au finalizat, marti, ancheta in cazul lui Corneliu Dobritoiu si saptamana viitoare ii vor prezenta materialul de urmarire penala din dosarul privind modul in care obtinut locuinta de serviciu, in care a fost pus sub acuzare si pentru fals intelectual. Astfel, procurorii militari au finalizat cercetarea si vor incepe faza de prezentare a materialului de urmarire penala.

Corneliu Dobritoiu a fost chemat marti la DNA pentru a i se aduce la cunostinta o noua acuzatie, respectiv cea de fals intelectual, precum si faptul ca s-a schimbat incadrarea juridica a unei fapte pentru care a fost pus deja sub invinuire.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, in 16 aprilie, ca a fost inceputa urmarirea penala in acest dosar in cazul generalilor Corneliu Dobritoiu si Traian Pigui. Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale in cazul generalului maior in rezerva Corneliu Dobritoiu pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, iar generalul de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei domenii si infrastructura din MApN, este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Foto: epochtimes.ro