EXCLUSIV FOTO RAMONA MANESCU a facut parte din delegatia PE care s-a deplasat la GUANTANAMO

O delegatie a Parlamentului European (PE), din care a facut parte si europarlamentarul PNL RAMONA MANESCU, a efectuat, marti,  o vizita la inchisoarea de la Guantanamo, la invitatia Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Delegatia PE care s-a deplasat la centrul de detentie de la Guantanamo a fost formata din cinci deputati europeni si condusa de Rachida Dati. Obiectivul acestei vizite neoficiale a fost acela de a studia contributia pe care Europa o poate aduce Statelor Unite in vederea inchiderii inchisorii de la Guantanamo, promisiune facuta in Campania electorala de presedintele american, Barack Obama. Europarlamentarii au trecut in revista situatia si conditiile de detentie ale prizonierilor.

Delegatia neoficiala a fost alcatuita din Eva Paunova (Bulgaria), Franck Proust (Franta), Elisabetta Gardini (Italia), RAMONA MANESCU (Romania) si Rachida Dati, membra a Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European (pe).

Vizita a fost raspunsul la  invitatia primita de PE din partea Departamentului de Stat si a emisarului special al presedintelui Barack Obama responsabil de problema inchiderii centrului de detentie, Cliff Sloan, cu care deputatii europeni se vor intalni miercuri la Washington, la o zi dupa deplasarea la Guantanamo, a adaugat Philip Kyle.

CITESTE SI: Ramona Manescu va face parte dintr-o delegatie a PE care se va deplasa la inchisoarea de la Guantanamo, la invitatia SUA 

Miercuri, in capitala Statelor Unite, membrii delegatiei vor avea o serie de intrevederi cu parlamentari americani si cu responsabili ai unor organizatii neguvernamentale care actioneaza in acest dosar.

MONDO NEWS va prezinta in exclusivitate principalele puncte ale prezentarii primita de membrii delegatiei Parlamentului European inaintea vizitei de la Guantanamo:

Inchisoarea  de la Guantanamo a fost infiintata in anul 2002, la scurt timp dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 si interventia ulterioara a Statelor Unite in Afganistan si Irak.

Scopul penitenciarului este acela de a retine “combatanti inamici straini”.

Motivul pentru care inchisoarea a fost construita pe teritoriul Cubei este acela de a tine detinutii inafara teritoriului SUA si, prin urmare, pentru a evita aplicarea drepturilor civile americane.

Avand in vedere ca detinutii nu au luptat pentru armatele regulate legislatia ONU pentru tratamentul prizonierilor de razboi, de asemenea, nu se aplica.

O mare parte dintre detinutii de la Guantanamo au fost, de asemenea, supusi la “extradarea extraordinara”din programul CIA – o reglementare prin care potentialii suspecti de terorism au fost transportati prin asa numitele “locuri negre” (unele dintre ele ar fi situate in UE) catre Guantanamo.

CITESTE SI: Ramona Manescu: O Europa care stie sa-si pretuiasca valorile crestine este implicit aparata de extremism prin toleranta 

In octombrie 2014, la Guantanamo sunt incarcerati aproximativ 149 de detinuti.

Incercarile de a inchide centrul de prin eliberarea detinutilor (in special) in tarile europene a esuat, deoarece numai cateva state au fost gata sa accepte fosti detinuti de la Guantanamo. Tarile de origine sunt, in multe cazuri, reticente in a-si “recupera” cetatenii incarcerati la Guantanamo – deoarece este foarte posibil ca majoritatea lor sa se confrunte  cu diferite pedepse, inclusiv cu moartea in tara lor de origine si, prin urmare, refuza sa paraseasca Guantanamo.

Un alt motiv pentru care detinutii nu pot fi eliberati asa usor de la Guantanamo este legat de faptul ca, in numeroase cazuri, detinutii eliberati s-au intors in “prima linie” a activitatilor teroriste.

Mai multi detinuti de la Guantanamo au comparut  in fata tribunalelor militare create special (“a treia cale”), altii in fata instantelor americane obisnuite.

O mare parte dintre detinutii eliberati sunt in continuare considerati cu  “un potential foarte periculos”.

Parlamentul European (PE) a votat mai multe rezolutii referitoare la Guantanamo intre 2003 si 2009 in care condamna conditiile de detentie din penitenciar, tratamentul detinutilor si incertitudine juridica in care se afla detinutii.

Intre 2005 si 2007, Parlamentul European (PE) a infiintat o comisie temporara pentru a chestiona CIA asupra modului de retinere si tratament al prizonierilor de la Guantanamo, pe aceasta tema fiind intocmite, pana in prezent, 3 rapoarte consistente.

Cele 3 rapoarte intocmite de PPE si rezolutiile pe marginea situatiei de la Guantanamo au fost destul de greu de sustinut din cauza faptului ca faptele relevante au fost, adeseori, amestecate cu exagerari de diferita natura.

Sursa foto: Mondo News