EXCLUSIV: Grupul VEOLIA ENVIRONNEMENT vinde compania ACVATOT Bucuresti

In cadrul ultimei sedinte a Consiliului de Administratie a VEOLIA ENVIRONNEMENT, companie care detine in Romania, printre altele, companiile APA NOVA Bucuresti, APA NOVA Ploiesti, Dalkia Termo si Veolia Apa Servicii s-a luat hotararea de a se renunta la actiunile ACVATOT Bucuresti.

Sedinta, care a avut loc in Franta, la sediul central al VEOLIA ENVIRONNEMENT, a fost decisiva in privinta renuntarii la compania ACVATOT Bucuresti care apartine in fapt de firma franceza SETHA(Societe d’etude, de travaux hydrauliques et d’adduction d’eau), una dintre  filialele VEOLIA ENVIRONNEMENT.

Motivul pentru care mai marii de la VEOLIA au decis sa vanda ACVATOT Bucuresti este lipsa de profit a firmei de constructii si hidrocuratare de retele infiintata in anul 1991 si preluata de SETHA in anul 2000.

Aceasta vanzare este rezultatul inevitabil al modului in care francezii de la VEOLIA ENVIRONNEMENT isi coordoneaza afacerile din Romania, un alt exemplu fiind cel al companiei APA NOVA. Inca de la preluarea APA NOVA, francezii au inceput majorarea constanta a tarifelor la la utilitati publice sub privirile complice ale oficialilor care s-au perindat in ultimii ani la Primaria Capitalei.

Publicatiile cu profil economic din mass media autohtona au scris multe articole in care au tras numeroase semnale de alarma referitoare la managementul defectuos al francezilor de la VEOLIA ENVIRONNEMENT, via APA NOVA, singurul scop fiind cel al profitului. Profit care s-a dublat, triplat sau si mai mult gratie majorarilor succesive, la distanta de maxim 15 luni distanta, a tarifelor a serviciilor de alimentare cu apa si canalizare in Capitala.

Majorarile au fost de 16%, dar si de 36%, pretul, aflat intr-o permanenta crestere, marind sumele totale de pe chitantele de plata si, automat, impovarand cetateanul de rand, in timp ce profitul companiei franceze a crescut i progresie geometrica.

De exemplu, ultima crestere a preturilor dateaza din ianuarie 2014, cand tariful pentru serviciile de apa si canalizare a fost ajustat cu 0,28 lei/m3. Astfel pentru serviciul de alimentare cu apa si pentru cel de canalizare bucurestenii platesc plati 5,61 lei/m3 (fara TVA.

Din ianuarie 2014, a scazut cu 0,12 lei influenta in tarif a costurilor lucrarilor de inlocuire a bransamentelor de plumb, astfel incat ajustarea tarifului pentru scaderea volumelor de apa vandute nu va fi de 0,40 lei/m3 ci de 0,28 lei/m3. Gradul de suportabilitate a bucuresteanului privind factura pentru serviciile de alimentare cu apa si de canalizare, dupa aceasta ajustare a tarifului, va fi de 2,6% din venitul mediu lunar al unei familii.

In perioada 2008 – 2013 volumele de apa vandute au scazut cu aproximativ 27.000.000 m3. Acest fapt este cauzat pe de o parte de scaderea normala a consumului specific de la 180 l/zi/persoana in 2008 la 150 l/zi/persoana in 2013 si de cresterea consumului de apa din puturi. In Europa consumul specific este de aproximativ 110 l/zi/persoana.

Sursa foto: economica.net