EXCLUSIV. MARIUS NICA a pasat problema de la POSDRU/POCU! Si s-a facut ….LUMINA! Dar greseala ramane! UPDATE

In ciuda faptului ca pare greu de crezut, in Romania anului 2016 se intampla lucruri halucinante. Astfel, doua institutii din Romania care gestioneaza fonduri europene (POSDRU – aproximativ 3,7 miliarde de euro si POCU – aproximativ 4,3 miliarde de euro) au ramas, la propriu, pe intuneric. Iar situatia nu este una temporara tinand cont de faptul ca institutiile se afla in aceasta situatie de aproape o luna de zile, mai precis din data de 9 iunie.

UPDATE: Inca o data s-a demonstrat faptul ca in Romania majoritatea lucrurilor se fac de frica! Sau numai dupa ce problema rasufla in mass media! In urma publicarii acestui articol s-a facut lumina, la propriu, in sediul din bulevardul Carol nr. 34-36! Insa numai Organismul Intermediar Regional Bucuresti Ilfov a fost relocat deocamdata! Iar problema contractului ramane, in continuare, incerta, suspiciunile asupra legalitatii acestuia fiind in continuare de actualitate!

Cat despre secretarul general din MFE, MARIUS NICA, trebuie sa va spunem ca a pasat problema secretarului de stat DRAGOS DINU care a rezolvat situatia! Adica s-a ocupat de plata facturilor restante! Insa, tinem sa-l informam pe MARIUS NICA despre faptul ca in ciuda faptului ca a pasat problema asta nu inseamna ca s-a sters cu buretele!

ARTICOL INITIAL

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Sa o luam cu inceputul. Organismul intermediar CNIDPT si Organismul Intermediar Regional Bucuresti-Ilfov, subordonate initial Ministerului Educatiei si respectiv al Ministerului Muncii, isi desfasurau activitatea in sediile din bulevardul Carol nr.34-36, acolo unde aveau pusi la dispozitie de catre MFE aproximativ 2.000 mp. Tot in acelasi imobil, Autoritatea de management pentru programele de capital uman POSDRU si POCU, din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, depoziteaza arhiva programelor de capital uman (aprox. 500 mp). Primul contract de inchiriere dintre MFE si proprietarul spatiului respectiv dateaza din anul 2012, iar valabilitatea acestuia s-a intins pe o perioada de 3 ani pana la data de 16 decembrie 2015. Trebuie precizat faptul ca din anul 2014, contractul a fost preluat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), odata cu preluarea Autoritatii de management in cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Pe masura ce data scadenta a contractului se apropia, angajatii de la CNIDPT si cei de la Organismul Intermediar Regional Bucuresti-Ilfov au inceput sa atraga atentia asupra acestei situatii. Nu s-a intamplat absolut nimic si, la scurt timp dupa Sarbatorile de Iarna, proprietarul cladirii care gazduia cele doua organisme a solicitat imperative incheierea unui nou contract sau evacuarea spatiului.

Spre finalul lunii februarie 2016, acesta s-a saturat de promisiunile fara finalitate ale reprezentantilor MFE si au intrerupt furnizarea curentului electric in spatiul utilizat de catre cele trei institutii. Intr-un final, cu foarte mare intarziere fata de momentul expirarii contractului de inchiriere, reprezentantii MFE au catadicsit sa transcrie, punct cu punct, contractul vechi si sa-l parafeze in data de 4 martie 2016, cu amendamentul ca noua intelegere este valabila pentru numai 12 luni. Pana aici toate bune si frumoase, numai ca proprietarul nu si-a vazut, in continuare, banii, iar in data de 9 iunie 2016 a tras heblul, lasandu-i pe intuneric pe toti angajatii celor doua organisme amintite. Organisme care gestioneaza fonduri europene pentru inchiderea  POSDRU (aproximativ 3,7 miliarde de euro) respectiv deschiderea POCU(aproximativ 4,3 miliarde de euro. Iar astazi suntem deja in data de 4 iulie!

De ce proprietarul blocului nu a incasat banii de chirie? Deoarece Controlorul Delegat de la Finante, responsabil de activitatea MFE, desi a vizat contractul de inchiriere semnat in 04.03.2016, care se intinde pe durata unui singur an, a refuzat sa vizeze si documentele de plata. Secretarul general al MFE, fostul ministru social democrat MARIUS NICA (foto), nu vrea sa semneze si sa vireze banii de chirie pentru ca totul sa reintre in normal. Conform surselor Mondo News, in toata aceasta perioada, au avut loc o serie de discutii pe acesta tema, in urma discutiilor cei de la CNDIPT revenind in sediul vechi, in timp ce angajatilor de la Organismul Intermediar Regional Bucuresti-Ilfov li s-a oferit un spatiu de aproximativ 40 mp, total insuficient si impropriu desfasurarii activitatilor curente, in sediul MFE! Nu este nevoie de o imaginatie bogata ca sa-ti imaginezi cum isi pot desfasura activitatea 49 de oameni in 40 mp inghesuiti la doua mese lungi de lemn, similare cu cele folosite pe la parangheliile din provincie!

Reamintim ca acelasi MFE, are la randul sau are o problema cu sediul, Si contractul de inchiriere pentru sediul actual al MFE este expirat din data de 30 iunie 2016, punand in pericol de data aceasta, activitatea intregului minister, daca nu se va gasi intelegere la proprietarul acestui sediu.

Aceasta situatie in care se afla zecile de angajati de la cele doua organisme a atras de la sine probleme uriase care afecteaza din plin programul POSDRU: 1. In primul rand nu se pot incheia activitatile legate de finalizarea programului POSDRU din perioada 2007-2013 si 2. Sunt incetinite activitatile pentru desemnarea noului program POCU, ce se desfasoara in perioada 2014-2020! Ne mai miram de ce pana in acest moment nu a fost atras niciun euro in cadrul acestui nou program operational? Iar aceste lucruri se petrec din cauza neglijentei crase a unui singur om, secretarul general din Ministerul Fondurilor Europene (MFE), MARIUS NICA, omul care refuza cu incapatanare sa rezolve aceasta situatie aflata la indemana domniei sale.

Intrebarea logica este urmatoarea: De ce MARIUS NICA nu vrea sa deblocheze plata sumelor restante aferente chiriei? Raspunsul: Motivul refuzului ar putea fi cauzat de unele probleme din contractul parafat, inclusiv de domnia sa, in 4 martie 2016 (ilegal?) sau pur si simplu MARIUS NICA nu vrea sa plateasca acesti bani in ciuda faptului ca toate chiriile sunt rambursate din asistenta tehnica POCU (2014-2020)! In ambele cazuri concluzia nu poate fi decat una din doua: NEGLIJENTA sau ABUZ! Sau poate amandoua!

Ori poate MARIUS NICA vrea sa se delimiteze cat poate de mult si de repede de DAN ADAMESCU, proaspat ocupant al unui loc la racoroasa inchisoare de la Rahova? Da, am uitat sa precizam ca principalul actionar al firmei care detine imobilul din Carol 34-36 este chiar miliardarul ajuns de curand dupa gratii si astfel fostul ministru al Fondurilor Europene MARIUS NICA isi pregateste terenul in vederea unei reveniri, in forta, in biroul pe care l-a mai ocupat si in perioada martie-noiembrie 2015……