EXCLUSIV RAMONA MANESCU: Criza refugiatilor este cauzata de insecuritate, razboi, foamete si lipsa de perspective

In perioada 1-4 septembrie a avut loc deschiderea oficiala a Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, organizata de Ministerul Afacerilor Externe cu prilejul Zilei Diplomatiei Romane. Ministrii de externe din Slovacia, Polonia, Norvegia si Iordania, Ambasadori, Consuli, directorii diferitelor Institutelor Culturale Romane din strainatate, discutand subiectele fierbinti ale agendei externe care framanta astazi Europa.

Printre invitatii evenimentului am intalnit-o si pe europarlamentarul PPE/PNL RAMONA MANESCU, unul dintre “ambasadorii” pe care ii are Romania la Bruxelles.

MONDO NEWS  a proftat de o scurta pauza pentru a-i adresa cateva intrebari in contextul unei situatii destul de agitate la nivel european, unde instrumentele diplomatice sunt fortate la maxim de o serie de crize ce parca s-au vorbit sa vina toate in acelasi timp.

Doamna RAMONA MANESCU, in primul rand va multumim ca ati acceptat sa raspundeti la cateva intrebari. In contextul intalnirii si temelor discutate la aceasta reuniune, doream foarte mult sa avem o discutie, avand in vedere experienta dumneavoastra in zona Nordului Africii si Orientului Mijlociu.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU, INVITATA LA REUNIUNEA ANUALA A DIPLOMATIEI ROMANE 2015

In calitate de vicepresedinta a Delegatiei pentru relatiile cu tarile din Mashrek si membra a Delegatiei pentru relatiile cu Peninsula Arabica, cum vedeti reuniunea din aceste zile de la Bucuresti?

RAMONA MANESCU: Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane este un eveniment major si nu este intamplator faptul ca alaturi de domnul ministru Bogdan Aurescu se afla alti patru ministri ai afacerilor externe. Pentru a putea reprezenta cu succes interesele Romaniei in politica europeana, astfel de evenimente reprezinta o ocazie excelenta, iar discutiile directe de aici sunt extrem de eficiente. In contextul politic extern actual, atat la nivel european cat si in zonele din vecinatatea Europei, evenimentele se succed foarte repede, implicatiile deciziilor luate la Bruxelles sunt majore pentru toti cetatenii europeni, inclusiv pentru romani si este foarte important ca in diplomatie Romania sa aiba o singura voce, sa fie unita in sustinerea intereselor sale.

Ce raspuns credeti ca ar trebui sa dea diplomatia romaneasca in privinta unuia dintre subiectele principale ale zilei – cel al migratiei si refugiatilor care asalteaza granitele Uniunii  Europene?

RAMONA MANESCU: Am mai spus acest lucru de multe ori, atat anul trecut cat si anul acesta. Problema nu se afla in interiorul granitelor Uniunii Europene ci in zonele de conflict din Orientul Mijlociu si Nordul Africii, acolo unde se alfa cauzele care genereaza inclusiv actualul flux de refugiati. Insecuritatea, razboiul, foametea, lipsa unei perspective sunt cauzele imediate. In profunzime se afla insa problemele economice, lipsa de oportunitati si locuri de munca pentru tineri, infrastructura precara si un sistem educational insuficient.

Problema fluxului migrational nu se rezolva oferind mai multe locuri in centrele de refugiati din Germania sau de la Somcuta Mare. In Liban, Iordania sau Turcia sunt deja milioane de refugiati ale conflictelor din Siria si Irak. Am fost acolo, am vorbit cu ei. Nu isi doresc sa vina in Europa. Vor pace si securitate la ei in tara, vor sa se intoarca si sa poata trai acolo unde pentru ei este “acasa”.

Nevoile imediate sunt legate de ajutor umanitar si incetarea multiplelor conflicte. Pe termen mediu si lung trebuie refacuta infrastructura, create oportunitati economice, repornit sistemul educational si de asistenta medicala, iar tinerii care astazi, in lipsa de orice altceva, sunt atrasi de mirajul extremismului, vor simti ca au un viitor la ei in tara.

Pentru asa ceva este nevoie in primul rand de o voce unita la nivelul Uniunii Europene. Implicarea tuturor partenerilor in rezolvarea conflictelor este la fel de necesara. De la NATO la Liga Statelor Araba si de la Uniunea Africana la tarile care astazi sunt gazda pentru milioane de refugiati, trebuie o vointa comuna si determinare in agrearea si implementarea de urgenta a unor solutii diplomatice de incetare a conflictelor armate ce ravasesc Siria in primul rand, apoi Irakul, Yemenul, Libia si zona sub-Sahariana.

Uniunea Europeana are capacitatea de a fi catalizatorul unei astfel de solutii si de a conduce comunitatea internationala pe drumul catre o rezolvare realista a problemei. Dar vocea Uniunii Europene este formata din vocile statelor membre, iar aici Romania poate juca un rol pozitiv, implicandu-se in sustinerea unei solutii, punand la dispozitie resurse diplomatice deloc de neglijat.

Separat de subiectul zilei, nu stiu daca ati aflat, dar Ziua de Constanta a demarat un nou sondaj de opinie online, cu privire la posibilii candidati la fotoliul de primar al municipiului Constanta, vehiculati de zona liberala a esichierului politic. Bineinteles, in viziunea celor de la Ziua de Constanta, ramaneti un posibil candidat. Va mai bate gandul unei candidaturi la PRIMARIA CONSTANTA?

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: ARMELE DIPLOMATICE SUNT MULT MAI PUTERNICE SI MAI EFICIENTE DECAT CELE NUCLEARE

RAMONA MANESCU: Nu am crezut niciodata ca as fi cel mai potrivit candidat pentru PRIMARIA CONSTANTA. Am sustinut, sustin si voi sustine mereu organizatia PNL din CONSTANTA, asa cum am facut-o mereu, in orice functie m-as fi aflat.

Mai mult, cred ca pentru PRIMARIA CONSTANTA, cea mai buna solutie o reprezinta liberalul ROBERT BOROIANU. El nu trebuie sa-si reorienteze cariera profesionala pentru a se pune in slujba constantenilor ci doar sa aplice in practica administratiei locale ce a invatat in 18 ani de antreprenoriat – eficienta, competenta, competitivitate si responsabilitate.

Credeti ca puteti ajuta echipa PNL CONSTANTA de la Bruxelles? In special pe domnul ROBERT BOROIANU, daca va ajunge primar.

RAMONA MANESCU: Bineinteles! Asa cum ati spus si dumneavoastra, la Bruxelles suntem o echipa care are ca principala menire reprezentarea corecta si profesionista a intereselor Romaniei. Dincolo de problemele interne ale Uniunii Europene care sunt in atentia noastra, de temele privitoare la relatiile dintre cele 28 de State Membre si parteneri, vecini sau alte teritorii, avem o prima datorie legata de tara.

Cu aplecare si competenta se pot face foarte multe pentru Romania, de acolo, de la Bruxelles.

Iar daca vorbim despre Constanta, credeti-ma ca acesta este un subiect care apare in foarte multe din discutiile si preocuparile mele. Fie ca este vorba de Forumul Economic de la Doha, de Romania ENERGY DAY la Bruxelles sau de o intalnire a Grupului de Prietenie UE – Oman pe care il prezidez, nu uit sa mentionez de Constanta – cel mai mare port la Marea Neagra si un hub energetic important pentru Europa. Din tarile Baltice, trecand prin zona Caucazului si pana in Peninsula Arabica am intalnit nenumarate persoane si firme, in cautare de oportunitati de investitii si o poarta de intrare in Europa. Constanta exact asta este si nu vad de ce astfel de afaceri ar fi atrase de Burgas si nu de orasul meu natal.

Pana acum, imaginea si mai ales credibilitatea administratiei locale au suferit din cauza unui model, sa zicem inedit, de abordare. Cand iti bat la usa oportunitati de investitii de sute de milioane de euro, trebuie sa arati disponibilitate, sa ai un aparat administrativ deja pregatit si sa poti contribui cu o infrastructura pe masura. Viitorul PRIMAR al CONSTANTEI trebuie sa fie constient ca are in responsabilitate cel mai mare oras din estul Romaniei, peste 300.000 de oameni si o nevoie arzatoare de locuri de munca stabile si bine platite, venituri bugetare predictibile si in crestere, la care se adauga o infrastructura aflata inca departe de standardele pe care toti ni le dorim.

ROBERT BOROIANU are acea experienta de management, dublata de succese incontestabile, ale carei principii de eficienta si responsabilitate ni le dorim transpuse si in administratia publica.

Imi este si mie mai usor sa promovez interesele Constantei si oportunitatile oferite de intreaga zona, cand stiu ca in biroul primarului sta cineva care cunoaste din proprie experienta cat de mult conteaza o zi in minus cu procedurile birocratice sau care a trecut prin stresul zilei de salarii, cand de priceperea ta manageriala depinde traiul si veniturile a mii de oameni.

Doamna europarlamentar RAMONA MANESCU va multumim pentru raspunsurile si timpul acordat si va dorim succes atat in eforturile diplomatice ale UE cat si in cele de reprezentare la Bruxelles a intereselor Romaniei.

Sursa foto: mondo news