EXCLUSIV. Rares Manescu: Sectorul 6 beneficiaza de un nou cadru legislativ pentru locurile de parcare

Rares Manescu, primarul Sectorului 6, a acordat Mondo News un interviu, in exclusivitate, in care a vorbit despre locurile de parcare, folosirea spatiului public si elaborarea unei noi legislatii locale referitoare la autoturismele lasate spre vanzare pe domeniul public. Mai mult, edilul Sectorului 6 a dezvaluit faptul ca se lucreaza intens la implementarea unui sistem informatic de monitorizare si verificare a locurilor de parcare din Sectorul 6.

Domnule Primar Manescu, ce ne puteti spune despre situatia locurilor de parcare din Sectorul 6?

Problema locurilor de parcare in cartierele dormitor, specifice Sectorului 6, este una dintre cele mai spinoase. Am abordat situatia din mai multe unghiuri – amenajarea de noi locuri de parcare, eliberarea celor ocupate de autoturisme abandonate si elaborarea unei noi legislatii locale in ceea ce priveste autoturismele lasate spre vanzare pe domeniul public.

Folosirea spatiului public va fi intotdeauna o tema de dezbatere cetateneasca: soferii vor locuri de parcare, parintii vor trotuare, deoarece nu pot merge cu carucioarele printre masini, biciclistii vor piste amenajate. Fiecare cetatean solicita utilizarea domeniului public potrivit interesului personal. Una dintre conditionarile de care nu putem face, insa, abstractie, este aceea de a proteja spatiul verde. In acest sens, ne-am orientat catre instalarea de smart-parkinguri – mai multe locuri de parcare intr-un spatiu mai restrans.

Cate locuri de parcare exista in Sectorul 6?

Numarul total al locurilor de parcare existente in Sectorul 6 este 36.000, in conditiile in care numarul aproximativ al autoturismelor din sector este 221.000.

Cum v-ati raportat pana acum la aceasta situatie?

In ultimul an, am amenajat peste 800 de locuri de parcare, jumatate dintre ele in Cartierul Brancusi. Am inclus aici si modulele smart-parking (parcaje pe verticala).

Simultan, prin Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana, desfasuram operatiuni de intretinere, asfaltare si marcare a parcajelor existente.

Pentru anul 2014, Primaria Sectorului 6 are in plan amenajarea a aproximativ 1.200 de noi locuri de parcare printr-un proiect care face parte din Programul Operational Regional, finantat din fonduri europene nerambursabile. Prin intermediul acestui proiect, va fi realizata reabilitarea totala a doua zone din Cartierele Militari si Drumul Taberei: vom reabilita sistemul rutier si trotuarele, parcajele vechi vor fi refacute si noi locuri de parcare vor fi amenajate, spatiile verzi vor fi imbogatite etc. Perimetrele vizate, ce vor fi supravegheate in permanenta printr-un sistem de camere video, sunt urmatoarele:

Virtutii – Ariesul Mare – Baia de Aries – Iuliu Maniu;
Str. Brasov – Drumul Taberei – Raul Doamnei – Prelungirea Ghencea.

Cum procedati in cazul parcarilor neregulamentare?

In ce priveste parcarea neregulamentara, in continuare sunt probleme, si nu neaparat din cauza lipsei de spatiu, ci pentru ca soferii au o doza de indisciplina – rade – toti o avem.

Exista zone problematice ca trafic – Drumul Taberei, de exemplu. Lucrarile la metrou si parc creeaza un amplu disconfort cetatenilor, dar am convingerea ca beneficiile viitoare vor cantari mai mult in balanta. Avand in vedere ca traficul este deviat in zona si ca multe strazi sunt ingustate din cauza lucrarilor, soferii trebuie sa inteleaga ca nu pot bloca partea carosabila si cu totii trebuie sa tinem cont de aceste lucruri.

In cazul stationarilor neregulamentare, sunt prevazute sanctiuni contraventionale, iar in cazul in care este obstructionata circulatia pietonilor sau a transportului in comun, se poate interveni pentru ridicarea autoturismului.

Pe de alta parte, in cazul in care un cetatean solicita eliberarea locului de parcare ocupat abuziv, se iau masuri de ridicare conform HCL 4/2010.

Care este cuantumul amenzilor pentru parcarea neregulamentara pe anul 2013?

In 2013 au fost acordate 6.548 amenzi, in valoare totala de 1.861.635 lei.

Zonele critice in ceea ce priveste parcarile neregulamentare sunt:

arterele principale;
caile de transport RATB;
zona pietelor;
zona centrelor comerciale.

Politia Locala monitorizeaza aceste zone si ia masurile legale.

Ce masuri concrete ati luat pentru imbunatatirea situatiei locurilor de parcare?

Am dispus ca Politia Locala Sector 6 si ADPDU 6 (n.r. – Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 6) sa intervina pentru ridicarea autovehiculelor neglijate, lasate in paragina pe domeniul public. Am purtat multe discutii in acest sens cu membrii comunitatii, de aceea vreau sa clarific lucrurile. Procedura e lenta si complexa pentru ca vizeaza dreptul la proprietate, garantat de Constitutie. Legea 421/2002 necesita ca proprietarul sa fie somat, in prima instanta, cu privire la starea autovehiculului. Apoi, dupa un an, se face o a doua somatie, de aceasta data de inlaturare a autovehiculului. Daca in termen de 5 de zile de la primirea celei de-a doua somatii, proprietarul nu se conformeaza, DGPL (n.r. – Directia Generala de Politie Locala) ii poate ridica autovehiculul.

O alta masura, adoptata la nivelul Sectorului 6 printr-o hotarare a Consiliului Local, este aceea de a elibera trotuarele si locurile de parcare de masinile care sunt scoase la vanzare si stau cu lunile pe colturile strazilor. Atata timp cat exista internet si spatii speciale dedicate vanzarii de masini, targurile de la coltul strazii sunt inacceptabile. Din cauza faptului ca locurile de parcare sunt ocupate, soferii care circula zilnic au probleme, pietonii au probleme, oamenii sunt nemultumiti.

Asadar, in decembrie anul trecut, dupa nenumarate discutii cu membrii comunitatii, consilierii locali au aprobat o hotarare prin care se interzic parcarea si stationarea vehiculelor utilizate in scopul desfasurarii activitatilor comerciale pe domeniul public/privat al Municipiului Bucuresti aflat in administrarea Sectorului 6, de catre persoanele fizice sau juridice. De la inceputul anului, inspectorii primariei au inceput sa someze proprietarii autovehiculelor respective sa elibereze domeniul public.

Pentru a evita plasarea masinilor foarte vechi, care nu sunt folosite, pe domeniul public, am dispus ca soferii care solicita ADPDU 6 locuri de parcare de resedinta trebuie sa arate si ca masina are inspectia tehnica periodica valabila, asa incat favorizam, intr-un fel, cetatenii care respecta legea si ne luam o masura suplimentara ca nu ne vom mai trezi cu masini abandonate care sa ocupe spatii ce pot fi folosite zilnic.

Care sunt proiectele administratiei locale pentru 2014 in ceea ce priveste situatia locurilor de parcare?

In plus fata de proiectele europene, care vor determina crearea a peste 1000 de noi locuri de parcare, purtam discutii pentru implementa un sistem informatic de monitorizare si verificare a locurilor de parcare din Sectorul 6. Am luat aceasta decizie pentru a transparentiza procedurile de atribuire si gestionare a locurilor de parcare din sector. Primim foarte multe cereri pentru amenajarea de locuri de parcare. Dupa cum am spus si mai devreme, vom face tot posibilul pentru a le rezolva, cu mentiunea ca spatiul verde este absolut necesar si il vom proteja.

Sursa foto: Mondo News