Executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti, ci de instante

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului de procedura civila, potrivit careia executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti, ci doar de instanta judecatoreasca.

“Executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti. Competenta de a incuviinta cererea de executare silita va reveni instantei judecatoresti, care va efectua, astfel, un control judecatoresc preventiv asupra declansarii procedurii de executare silita propriu-zisa, ca garantie a respectarii dreptului justitiabililor la un proces echitabil”, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Pana in prezent, competenta de incuviintare a cererii de executare silita a apartinut executorilor judecatoresti. Aceasta atributie le-a fost acordata incepand cu anul 2014, in urma unei modificari aduse Codului de procedura civila prin Legea nr.138/2014.

“S-a revenit la vechea formula prin care erau declansate executarile judecatoresti prin decizia instantei”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Curtea Constitutionala a constatat, recent, ca declansarea executarii silite fara un controlul judecatoresc prealabil incalca exigentele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garantiilor de impartialitate si independenta specifice numai instantelor judecatoresti. Totodata, Curtea Constitutionala a retinut ca incuviintarea executarii silite nu poate fi delegata executorului judecatoresc, acesta nefacand parte din autoritatea judecatoreasca.

 Sursa foto: realitatea