Executia bugetara pe primele sapte luni din 2014 s-a incheiat cu un deficit de 0,2% din PIB

BUGET

Ministerul Finantelor a anuntat ca executia bugetara pe primele sapte luni ale anului 2014 s-a incheiat cu un deficit de 0,2% din PIB fata de 1,0% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului trecut. Cifrele confirma reducerea investitiilor publice, dar si cresterea cheltuielilor cu salariile ori a celor cu bunuri si servicii, potrivit hotnews.ro.

Luna iulie s-a incheiat cu un un excedent primar de 0,96% din PIB fata de 0,25% din PIB aferent aceleasi perioade a anului precedent. Datele prezentate de Ministerul Finantelor arata de fapt ca investitiile de la bugetul de stat s-au contractat din ianuarie pana in iulie cu aproape o treime fata de primele 7 luni din 2013. De asemenea, cheltuielile aferente programelor cu finantare europeana au coborat la jumatate.

In concluzie, recesiunea tehnica a economiei a venit pe fondul scaderii cheltuielilor si a unei absorbtii reduse de fonduri europene.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 120,9 miliarde lei, reprezentand 18,3% din PIB, au fost cu 4,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Citeste si: Ce spune ministrul Economiei despre intrarea Romaniei in recesiune tehnica

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: contributiile de asigurari sociale (+1.770,3 mil. lei), impozite si taxe pe proprietate (+990,5 mil. lei), accize (+1.273,5 mil. lei), impozitul pe profit (+864,5 mil. lei), TVA (+643,5 mil.lei).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 80%, ca urmare a incasarii in anul precedent a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in suma de +2,0 mld. lei.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 5,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 3,5% si venituri nefiscale cu 2,0%.

Citeste si: Statistica a ajustat in ”secret” datele pentru T1, pe care le-a comunicat doar la Eurostat

Sumele rambursate de U.E. in contul platilor efectuate s-au diminuat cu 10,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent cu mentiunea ca in bugetul general consolidat, sunt inregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor ai caror beneficiari sunt institutiile publice, nefiind incluse si cele destinate sectorului privat.

Cresc cheltuielile de personal, cele cu bunuri si servicii, scad cele cu investitiile

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 121,9 miliarde lei, s-au redus atat in termeni nominali, cu 0,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,0 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,3% ca urmare a cresterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei si platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 4,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita, in principal, platii arieratelor catre furnizorii de medicamente, din fondul national de asigurari sociale de sanatate, ca urmare a implementarii Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus in legislatia romaneasca Directiva nr. 7/2011 privind combaterea intarzierilor in efectuarea platilor comerciale, precum si plata serviciilor medicale efectuate de spitale.

Fata de anul precedent s-a inregistrat reducerea cheltuielilor cu dobanzi, cu 3,1% datorita scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark, precum si a subventiilor acordate, cu 4,7%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 11,8 miliarde lei, respectiv de 1,8% din PIB, fata de 14,9 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent. Mentionam ca in perioada raportata din anul 2013 s-au platit arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale in suma de circa 2 miliarde lei, precum si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane lei.

Fara plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investitii din primele 7 luni ale anului 2014 sunt la acelasi nivel cu cele realizate in perioada similara a anului trecut.