EXERCITIU NATO in tarile baltice, Polonia si Germania

EXERCITIILE MILITARE ale NATO ar trebuie sa indice “ferm” ca Alianta este pregatita sa-si apere statele membre, a declarat sambata la Riga un inalt responsabil, generalul Hans-Lothar Domrose, cu ocazia unui exercitiu care se deruleaza in tarile baltice, Polonia si Germania, transmite Agerpres, care citeaza AFP.

Adresandu-se presei, generalul Hans-Lothar Domrose a subliniat ca, “evident, exista o legatura cu criza din Ucraina” si ca “faptul ca exercitiul se deruleaza indica ferm ca NATO este pregatita sa apere oamenii si integritatea teritoriala a statelor membre”.

Citeste si: Distrugatorul american USS ROSS a sosit in Portul Constanta pentru a participa la un exercitiu militar

Declaratiile generalului vin la scurt timp dupa cele ale presedintelui american Barack Obama privind securitatea tarilor baltice. Estonia, vecina a Letoniei, “nu va fi niciodata singura”, a spus Obama in cadrul vizitei sale de miercuri la Tallinn, cu o zi inaintea summitului Aliantei de la Newport.

La summit, tarile membre s-au angajat sa mentina “o prezenta continua” in estul Europei — unde atitudinea Rusiei starneste ingrijorare—, in special prin crearea unei forte de reactie extrem de rapida, capabila de a se deplasa in cateva zile.

Citeste si: COMANDAMENT NATO IN ROMANIA. Rasmussen: NATO a aprobat o prezenta continua aeriana, terestra si navala in est

EXERCITIUL STEADFAST JAVELIN, prevazut de Alianta de mult timp, a inceput la 1 septembrie si se va incheia la 10 septembrie.

EXERCITIUL are ca scop “sa imbunatateasca interoperabilitatea operatiunilor complexe” si in special a operatiunilor aeropurtate, conform Ministerului estonian al Apararii.

In total, circa 2.000 de militari participa la acest exercitiu, printre care americani, italieni, canadieni, bulgari si germani.

Sursa foto: aco.nato.int