EXERCITIUL de ALARMARE, UN ESEC: SIRENE PUTINE, PROASTE si INEFICIENTE

Romania are nevoie de un sistem integrat de avertizare care sa permita alarmarea unui numar mare de cetateni, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu, precizand ca din numarul total al echipamentelor de avertizare si alarmare, pe timpul exercitiilor desfasurate, gradul de audibilitate a fost de 48%, informeaza Agerpres.

Totodata, el a subliniat necesitatea cresterii de echipamente de avertizare si alarmare si a atras atentia ca este nevoie de cai alternative pentru transmiterea mesajelor catre populatie. Prezent la conferinta, secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a atras atentia ca, desi se cunosteau date despre exercitiu – zile, ore – nu exista un sistem eficient de alertare al populatiei, una dintre probleme fiind activarea sirenelor.

“Nu putem spune ca dispunem de un sistem de alertare eficient. La nivel local au fost greutati in pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman. Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importanta. Am incercat solutii alternative, una fiind aplicatia departamentului care functioneaza, dar raspandirea este limitata la acest moment”, a aratat oficialul MAI.

Din totalul de 6.680 de sirene actionate pe timpul exercitiului, aproape 10 la suta (635) au prezentat defectiuni tehnice, potrivit raportului. Astfel, numarul sirenelor functionale a fost de 6.045, dintre care 2.643 au fost verificate de personalul ISU, iar 3.402 au fost raportate de autoritatile locale.

Pe de alta parte, 1.033 de sirene (13 la suta dintre sirenele existente) nu au putut fi actionate pe timpul exercitiului, din lipsa personalului. Referitor la timpul de raspuns in cazul actionarii centralizate a sirenelor, acesta a fost de doua minute, iar pentru cele cu actionare locala a fost de 12 minute.

Sursa foto: jurnalul