Expeditia Curiosity Rover pe Marte, cel mai complex proiect stiintific spatial al NASA si al omenirii

Un laborator stiintific cu propulsie nucleara si greutatea de o tona a aterizat la 6 august 2012 intr-un crater din apropierea ecuatorului planetei Marte. Zilele trecute, robotul a executat masuratori de suprafata si a suferit modificari de software. Laboratorul Curiosity a calatorit 354 de milioane de kilometri, de pe Pamant pe Marte, iar apoi a executat cu succes aterizarea.

Este cel mai complex si indraznet proiect stiintific spatial al NASA si al omenirii. Misiunea Curiosity Rover va aduce informatii noi privind posibilitatile unei viitoare misiuni cu echipaj uman si sansele de terraformare sau colonizare a planetei Marte.

Curiosity Rover este un robot sofisticat, care va explora o zona apropiata de locul sau de aterizare, Gale Crater, o zona in care trei tipuri de sol vin in contact intr-un mod frapant si neobisnuit.

Misiunea principala a robotului Curiosity este de a ajunge la baza Muntelui Sharp, o movila cu inaltimea de trei mile, studierea celor trei straturi de roci expuse si cautarea urmelor de viata microbiana, despre care se presupune ca ar fi posibila pe Marte. Curiosity va studia conditiile atmosferice de pe planeta Marte timp de doi ani.

Vineri, 17 august 2012, site-ul oficial al NASA a lansat o serie de imagini de la aterizarea Curiosity Rover pe Marte si primele imagini transmise de camera video a laboratorului. Mii de americani au urmarit imaginile pe ecrane uriase montate in Times Square si in centrul marilor orase din SUA, iar apoi, in weekend, imaginile au fost difuzate de televiziunile nationale de stiri.

Telespectatorii au vazut cum scutul termic al laboratrului stintific a lovit planeta Marte ridicand un nor urias de praf.Vehiculul cu sase roti va vizita mai intai un site intr-o directie diferita, din cauza celor trei formatiuni de roca descoperite.

Oamenii de stiinta spun ca studierea acestor formatiuni stancoase i-ar putea ajuta sa inteleaga mai bine istoria craterului si a planetei Marte. Ei au numit site-ul adiacent Glenelg dupa numele unei formatiuni stancoase din nordul Canadei. Probabil vom face o evaluare stiintifica de cateva luni de zile acolo, un pic mai mult dacat stabilisem initial a declarat omul de stiinta Ioan Grotzinger reporterilor, in timpul unei conferinte de presa sustinuta vineri, 17 august.

Spre sfarsitul anului calendaristic, aproximativ, Rover se va indrepta spre obiectivul sau principal de cercetare, Muntele Sharp. Pana atunci Curiosity Rover va testa cu un laser foarte puternic rocile descoperite. Un telescop mic va analiza apoi materialul vaporizat de laser, pentru a determina continutul de minerale.

Un sistem combinat, cunoscut sub numele de ChemCam, va fi utilizat pentru aceste analize, pentru prima data pe planeta Marte. Dispozitivul a fost conceput pentru a efectua 14.000 de masuratori pe parcursul misiunii.

Acest instrument a fost creat de o echipa de cercetatori condusa de Roger Wiens de la Los Alamos National Laboratory. Este un laser care proiecteaza o putere de ordinul megawatilor pe suprafata lui Marte , a spus Wiens. Se creeaza o plasma, sau o minge mica de flacari si scantei, care vaporizeaza roca.

Telescopul poate observa efectele mingii de foc de la aproximativ 25 de metri. El va analiza si va ?mparti lumina ?n lungimile de unda care o compun. Oamenii de stiinta vor folosi aceste informatii pentru a determina compozitia chimica a rocilor martiene.

Deplasare vehicolului la Glenelg, circa 1.600 de metri de la locul de aterizare, ar trebui sa dureze o luna sau mai mult, in functie de cat de multe experimente vor decide oamenii de stiinta sa faca de-a lungul drumului.

Expeditia martiana va colecta in premiera informatii despre compozitia chimica a Planetei Rosii, in cadrul celui mai ambitios proiect de studiu extraterestu din ultimii 40 de ani. Misiunea este monitorizata de inginerul Mike Malin si echipa sa de la Malin Space Science System din San Diego; de o echipa de cercetatori de la Universitatea Davis din California, coordonata de doamna Dawn Summer si de echipa cercetatorului stiintific Andy Mishkin, de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. NASA a cheltuit 2,5 miliarde de dolari pentru constructia, testarea si trimiterea pe Marte a dispozitivului Rover Curiosity, echipat cu 10 instrumente complexe de cercetare, iar Curiosity este cel mai performant laborator spatial creat de omenire, destinat cercetarii spatiului cosmic.

Aflat la bordul Air Force One in drum spre Iowa, presedintele Obama a telefonat pentru a felicita echipa de la Pasadena pentru succesul de pana acum al misiunii pe planeta Marte. Curiosity a captat atentia si imaginatia a milioane de oameni, nu doar din tara noastra, ci din intreaga lume , a spus Obama cercetatorilor.

Este intr-adevar uluitor ceea ce ati fost capabili sa realizati a spus presedintele, care a promis ca va rezista presiunilor de a reduce cheltuielile in domeniul stiintei. Am de gand sa sustin personal necesitatea acestor investitii critice , a spus presedintele. Daca, in fapt, veti intra in contact cu martieni, va rog sa-mi spuneti imediat , a mai spus Obama cercetatorilor de la Jet Propulsion Laboratory Pasadena.

Am o multime de alte lucruri de pe agenda mea, dar acesta va fi in partea de sus a listei. Chiar daca sunt doar microbi, va fi foarte interesant pentru mine. Mai multe detalii despre expeditia martiana sunt disponibile pe site-ul oficial al NASA.Simona BotezanWashington DC.

Sursa foto: NASA