Expeditie in satul pingunilor! Trei tineri biologi romani au revenit acasa dintr-o expeditie in Antarctica. VIDEO

Expeditie in satul pingunilor! Trei tineri biologi romani au revenit acasa dintr-o expeditie in Antarctica

Trei cercetatori romani s-au intorc acasa dupa o expeditie in Antarctica, unde dincolo de munca si frig, s-au bucurat din plin de peisajul de la Polul Sud si de ineditul sat al pinguinilor. Biologii Cristina Purcarea, Cristian Coman si Corina Itcus au revenit acasa dintr-o expeditie in Antarctica, unde au studiat efectele incalzirii globale si ale poluarii si adus cu ei sute de probe pe care le vor analiza in perioada urmatoare. 

Cercetatorii romani s-au aflat pe parcursul lunii februarie intr-o edxpeditie stiintifica in Antarctica, potrivit Digi 24. La Polul Sud au colectat 700 de probe de gheata, apa si sol din 48 de locuri, si urmeaza sa le analizeze la Bucuresti. Va fi o contributie romaneasca la studiile mondiale legate de incalzirea globala.

„Noi urmarim impactul schimbarilor climatice si al poluarii intr-o zona mult mai putin expusa din punctul de vedere al poluarii si mult mai expusa din punctul de vedere al incalzirii globale asupra microcosmosului”, spune Cristina Purcarea, pentru Digi 24.

Rezultatele studiilor vor putea fi folosite in biomedicina si chiar industrie. De exemplu, pentru producerea de energie verde. Ar fi o rasplata pentru echipa care a rascolit sub zapada si in ghetari ca sa adune probe.

Citeste si: Romanii prefera vacantele in Thailanda. Vezi de ce

„Temperaturile nu sunt foarte scazute, intre minus doua si plus patru-cinci grade am trait noi, insa vantul si intensitatea lui transforma aceste temperaturi incat le simti mult mai puternic. Senzatia e ca esti la -20 de grade”, spune Cristian Coman, cercetator.

„Cunoasterea m-a purtat cel mai mult spre Antarctica si pentru faptul ca iubesc gheata, iubesc tot ce inseamna zapada, zone polare, zone extreme”, spune si Corina Itcus, cercetator.

Intreaga expeditie in Antarctica a costat aproape 60.000 de euro, bani stransi mai ales din sponsorizari. in plus, Romania poate folosi gratuit, timp de cinci ani, statia de cercetare a Coreei de Sud, datorita unui parteneriat intre cele doua tari.

„Sa speram ca rezultatele o sa fie notabile. Daca demonstram ca putem, fondurile poate vor fi mai serioase”, spune Manuela Sidoroff, directorul general al Institutului National de stiinte Biologice.

Sursa video: Digi 24