EXPERTELE CONTABILE din dosarul lui MARIAN OPRISAN, puse sub CONTROL JUDICIAR

EXPERTELE CONTABILE Ileana Cernea si Valentina Musuroiu, care au intocmit expertiza din dosarul presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, MARIAN OPRISAN, vor fi judecate sub CONTROL JUDICIAR, dupa ce instanta a inlocuit masura arestului preventiv.

Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatiile formulate de Ileana Roxana Cernea (Pintea) si Elena Valentina Musuroiu in cazul deciziei din 5 februarie a Tribunalului Bucuresti, prin care s-a constatat legalitatea arestului preventiv, dupa trimiterea lor in judecata, in dosarul in care sunt judecate pentru ca au stabilit impreuna cum vor aborda expertiza in dosarul lui MARIAN OPRISAN, astfel incat sa ii favorizeze pe inculpati.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, Cernea si Musuroiu fiind deja eliberate din arest.

In 3 februarie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie le-au trimis in judecata, in arest preventiv, pe expertele financiar-contabile Ileana Roxana Cernea (Pintea), pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual, si Elena Valentina Musuroiu, pentru complicitate la favorizarea faptuitorului si complicitate la abuz in serviciu.

Citeste si: MARIAN OPRISAN: Am crezut tot timpul in JUSTITIE. In cazul meu s-a facut o EROARE

In acelasi dosar, expertul Liviu Macovei a fost trimis in judecata in libertate, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Ileana Roxana Cernea a fost desemnata de instanta, la termenul din 10 iulie 2014, sa efectueze expertiza financiar-contabila in dosarul in care a fost judecat presedintele Consiliului Judetean Vrancea, MARIAN OPRISAN, alaturi de alte persoane.

Ulterior, la termenul de judecata din 25 septembrie 2014, instanta a incuviintat cererea formulata de avocatul lui MARIAN OPRISAN de inlocuire a expertului initial recomandat, cu expertul Elena Valentina Musuroiu.

Expertiza financiar-contabila trebuia facuta de Ileana Roxana Cernea, insa aceasta a fost de acord ca Elena Musuroiu sa conceapa si sa intocmeasca raportul de expertiza, acceptand concluziile consemnate de catre aceasta.

“Raportul, in care se statua inexistenta vreunui prejudiciu cauzat de inculpatul respectiv, a fost semnat de experta desemnata de instanta, fara a verifica realitatea afirmatiilor cuprinse in acest document, incalcand principiul si totodata dreptul tuturor persoanelor la un tratament egal in fata legii si interesul participantilor la procesul penal si al statului in aflarea adevarului si respectarea legii. In acest fel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana l-a ajutat pe inculpatul trimis in judecata, in sensul impiedicarii sau ingreunarii tragerii sale la raspundere penala, prin crearea unei situatii apte se genereze pronuntarea unei solutii de achitare fata de acesta. De asemenea, a atestat in cuprinsul raportului de expertiza, in mod nereal, faptul ca a intocmit expertiza inregistrata la registratura Judecatoriei Cluj-Napoca, in data de 09.01.2015”, au scris procurorii DNA in rechizitoriu.

Liviu Macovei, expert parte al lui Valeriu Iacob, inculpat in dosarul de la Judecatoria Cluj-Napoca, este acuzat ca a acceptat sa semneze raportul de expertiza financiar-contabila, desi stia ca nu a fost intocmit de catre expertul desemnat de instanta, Ileana Cernea.

Citeste si: Expertii din dosarul lui Marian Oprisan, trimisi in judecata

“In calitate de expert parte al altui inculpat judecat in acelasi dosar, Macovei Liviu a inlesnit incalcarea atributiunilor de serviciu de catre inculpata Cernea (Pintea) Ileana Roxana, cu consecinta directa a vatamarii drepturilor si intereselor partilor din dosar si a statului, prin semnarea, in data de 08.01.2015, a raportului de expertiza financiar-contabila din dosarul mentionat, raport despre care cunostea ca nu a fost intocmit de catre expertul numit de catre instanta, ci de catre expertul parte Musuroiu Elena Valentina”, au precizat procurorii.

Dosarul celor doua experte este judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti.

La inceputul lunii iunie 2006, MARIAN OPRISAN (PSD) a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals. Alaturi de el, in dosar au mai fost inculpati vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean.

Procurorii au sustinut ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean, numita de MARIAN OPRISAN, ar fi incredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, in valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului unor firme neeligibile. Alte acuzatii se refereau la achizitia corpului de cladiri de la “Caprioara” si la sumele cheltuite pentru intretinerea unitatilor de protocol Vila “Rucar” si “Hanul dintre Vii”, situate in localitatile Soveja, respectiv Cimpineanca, imobile pentru intretinerea carora Consiliul Judetean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Dosarul a fost stramutat de mai multe ori la diferite instante, iar din 7 iulie 2010 era pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca. Dupa noua ani de procese, in 6 februarie, MARIAN OPRISAN a fost achitat pentru infractiunile de utilizare a creditului in alte scopuri, abuz in serviciu si fals intelectual. Instanta a dispus, de asemenea, incetarea procesului penal impotriva presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, pentru infractiunea de uz de fals.

Sursa foto: ziarulatac.ro