Experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii verifica linia de productie de la Cantacuzino

Mai multi experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se vor afla in perioada 24 – 28 februarie la Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru a sprijini revizuirea proceselor tehnologice. Vizita specialistilor are loc in contextul in care Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a constatat anumite neconformitati in productia celor 400.000 de doze de vaccin antigripal.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, in urma cu o saptamana, ca expertii OMS ii vor ajuta pe specialistii romani de la Cantacuzino sa elimine aceste neconformitati si sa previna, pe viitor, asemenea probleme in linia de productie a vaccinului gripal, scrie Agerpres.

In opinia lui Eugen Nicolaescu, ministerul de resort a facut tot ceea ce a fost posibil din punct de vedere politic, legal, economic si moral pentru ca activitatea de la Institutul Cantacuzino sa fie reluata si sa se repuna pe piata brandul Cantacuzino.

Mai mult, Ministerul Sanatatii (MS) a convins Guvernul sa acorde institutului statutul de serviciu de interes economic general pe o perioada de 10 ani, a mai spus oficialul, precizand, totodata, ca ministerul si-a indeplinit obligatiile avute prin programul de guvernare si anume sa repuna in functiune linia de fabricatie, precum si de a o autoriza in privinta bunelor practici de productie.

Citeste si: Cutremur cu o magnitudine de 4,4 grade s-a produs in Vrancea

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, Ministerul Sanatatii a solicitat clarificarea situatiei privind vaccinul antigripal neconform si stabilirea masurilor pentru eliminarea posibilelor deficiente in scopul productiei vaccinului.

Expertii OMS au venit la Bucuresti la solicitarea MS, pentru a efectua, impreuna cu personalul Institutului Cantacuzino, o analiza complexa asupra procesului de productie in scopul identificarii tuturor factorilor care au influentat calitatea vaccinului antigripal. Apoi, OMS va stabili masurile pentru eliminarea acestora in scopul reluarii productiei de vaccin gripal in anul 2014 fara niciun fel de risc.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Cantacuzino si expertii OMS, dar si a anchetei Curtii de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de acestia daca va fi necesara inaintarea dosarului catre organele abilitate ale statului, mai anunta Nicolaescu, potrivit sursei citate.

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a analizat componentele vaccinului, iar una din cele 13 a iesit neconforma. In acest context, ANMDM a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin sa fie utilizate la adulti numai in situatia aparitiei unei pandemii in care cel putin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regaseste in virusul pandemic.

Conform recomandarilor ANMDM, cele 400.000 de doze privind vaccinul gripal vor ramane in custodia Institutului Cantacuzino pana la expirarea termenului de valabilitate si vor putea fi utilizate numai in conformitate cu recomandarea ANMDM, singura entitate institutionala specializata si autorizata sa exprime puncte de vedere in acest domeniu.

Sursa foto: agerpres.ro