Explozie Petromidia. Momentul în care s-a produs deflagrația. Video

O explozie de proporții s-a produs, vineri la prânz, la platforma Petromidia urmată de un incendiu de proporții. Trei persoane au fost rănite iar autoritățile locale au declanșat planul roșu de intervenție, anunță Silviu Coșa, prefectul județului Constanța. Locuitorii din zonă au primit un mesaj prin RO Alert.

Update 4: Grupul KMG International, compania care deține Rompetrol Rafinare, a transmis că incendiul a fost izolat și stabilizat. “Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranța angajaților noștri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat și procesele tehnologice au fost oprite.

Din păcate, ca urmare a accidentului, cinci dintre colegii noștri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Județean Constanța. Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alături de familiile victimelor în acest moment tragic. În acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp”, a comunicat Grupul KMG International.

Procurorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă. Cercetările se fac „in rem”, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Constanța.

Update 3: „Intervenția e foarte dificilă. Conductele care transportă motorină au fost avariate, multe din ele au fost sparte. E vorba de o instalație, multe conducte, avem forțele necesare să lichidăm incendiul. Există un pericol (de explozie n.red.) nu știu să vă spun cât de mare. Se intervine pentru alte 3 focare, sunt 3 conducte avariate”, a precizat Dan Paul Iamandi, Inspector General IGSU.

Şase persoane cu vârste între 30 şi 50 de ani au fost rănite, iar una este dată dispărută în urma exloziei urmate de incendiu. Toate victimele erau angajaţi ai rafinăriei.

Update 2: Raed Arafat a declarat la postul Digi24 că, oficial, sunt un rănit grav, doi ușor și o persoană este dispărută. “Intervenția este în plină desfășurare, sunt zone cu flacără deschisă, se lucrează pentru limitarea extinderii și pe stingere. A scăzut pericolul de explozie, nu putem exclude cât mai avem flacără deschisă și pot apărea complicații”, a spus Arafat.

Au fost suplimentate echipajele de intervenție. De la ISU Călărași – 2 autospeciale de stingere, de la ISU Ialomița – 2 autospeciale de stingere, de la ISU Tulcea – 2 autospeciale de stingere, iar de la ISU Brăila – 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

Update: ”Situaţia este gravă. Controlul a fost preluat de ISU, se concentrează toată lumea pe stingerea incendiului. Acesul este restricţionat, limtat, nici comisarii Gărzii de Mediu nu au acces în zonă, există în continuare pericol de explozie”, a declarat Tanczos Barna. ”Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări ale Agenției Naționale a Mediului, norul de fum se deplasează spre mare. Avem la fața locului un laborator mobil care analizează situația”, a mai adăugat ministrul Mediului.

“Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiții de siguranță. În acest moment, echipele de intervenție acționează pentru controlul și stingerea incendiului. Mulțumim autorităților pentru profesionalismul și promptitudinea cu care au reacționat la acest incident”, informează Rompetrol.

Știre inițială

Un turist aflat pe litoral a surprins momentul în care s-a produs incidentul. La fața locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, 2 ambulanţe SMURD şi o unitate de terapie intensivă mobilă.

Vom reveni cu amănunte.

Sursa foto: captură video