Explozie solara majora in ultimele 48 de ore. Ce spune NASA

Doua explozii solare puternice au avut loc in ultimele 48 de ore, iar expertii NASA sustin ca zona a ramas activa astfel incat in urmatoarele zile ar putea avea loc noi eruptii.

Prima explozie solara, care a avut loc duminica noaptea, a fost cea mai puternica din ultimii ani, fiind catalogata in clasa X (cel mai puternic tip de explozii solare), inregistrata ca X1.7. Ea a fost urmata luni de o explozie si mai mare, X2.8, considerata a treia cea mai puternica eruptie solara din ultimii ani.

Totusi, oamenii de stiinta de la NASA sustin ca nu ar trebui sa ne facem griji, deoarece eruptiile nu au fost orientate catre Pamant, astfel ca nu exista pericolul formarii de furtuni magnetice.

Agentia spatiala americana sustine, insa, ca in curand regiunea activa va ajunge sa fie orientata pe directia Terrei, iar posibilele furtuni solare ar putea pune in pericol astronautii aflati in spatiu, satelitii de pe orbita si ar putea afecta sistemele de comunicatii.

Exista 5 clase de exploziile solare, in functie de intensitatea fluxului de raze X: A, B, C, M si X. Clasa minima este A0.0 si corespunde puterii de radiatie pe orbita Pamantului de 10 nanowatti pe metru patrat. Intensitatea exploziei creste de zece ori de la o clasa la alta. Exploziile nu produc de fiecare data furtuni magnetice.

Pamantul are 12% sanse sa treaca printr-o eruptie solara imensa, pana in anul 2020, potrivit specialistilor. Ultima furtuna solara gigantica, cunoascuta sub numele Evenimentul Carrington, a avut loc acum 150 de ani si a fost cea mai puternica inregistrata vreodata in istoria cunoscuta a omenirii.

Daca s-ar produce acum un astfel de eveniment, acesta ar provoca pagube incalculabile si ne-ar trebui un deceniu sa ne revenim, apreciaza specialistii.