MARTURII DIN INFERN: Jurnalistul american retinut de prorusi povesteste ce i-au facut rapitorii

Jurnalistul american Simon Ostrovsky, eliberat joi dupa ce a fost detinut trei zile de separatistii prorusi in orasul Slaviansk, din estul Ucrainei, povesteste ca a fost batut, legat la ochi si la maini de “rapitori”.

“Aveau o fotografie cu mine, ma cautau”, a povestit reporterul in varsta de 33 de ani, care lucreaza pentru site-ul american Vice News.

“Ma simt bine”, a declarat el, prin telefon. ”Ei au venit sa ma vada si mi-au spus sa-mi reiau activitatea”, a adaugat el. “Rapitorii” i-au restituit echipamentul retinut.

Jurnalistul a povestit ca a fost arestat luni seara, catre ora locala 22.30, la un post de control in apropiere de piata centrala din Slaviansk, precizand ca cei care l-au rapit aveau o fotografie cu el si ca il cautau.

“La inceput, m-au batut, mi-au legat manile si ochii”, a povestit el. “Dupa o zi si jumatate, m-au dezlegat mainile si au inceput sa ma trateze normal”, a mai relatat jurnalistul american.

– Jurnalist “provocator”

Simon Ostrovsky, care a lucrat pentru AFP in Azerbaidjan in anii 2000, se afla in estul Ucrainei pentru site-ul american Vice News. Jurnalist cu experienta in zonele de conflict, el relata despre revolta separatista din estul Ucrainei.

Liderul separatist din Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a dezmintit initial detentia jurnalistului, afirmand ca acesta se afla in sediul local al serviciilor de securitate ucrainene, aflate sub controlul prorusilor, pentru “a lucra”.

La intrebarile insistente ale jurnalistilor, el a confirmat miercuri ca Ostrovsky, pe care l-a calificat drept un “jurnalist provocator”, se afla “in detentie provizorie, intr-o celula”. “Potrivit informatiilor noastre, este un informator al Pravii Sector (Sector Dreapta), grupare nationalista ucraineana”, a declarat el pentru agentia Interfax-Ucraina.

Aceasta miscare radicala, aflata la conducerea protestelor proeuropene de la Kiev, este contestata de populatia rusofona din estul Ucrainei. De altfel, separatistii acuza gruparea nationalista ca ameninta populatia locala si provoaca revolte in estul tarii.

De altfel, membri gruparii au fost acuzati pentru atacul soldat cu trei morti comis in noaptea de sambata spre duminica la iesirea din Slaviansk, unde a fost descoperita o carte de vizita a liderului Pravii Sector, Dmitro Iaros.

Pe de alta parte, Washingtonul s-a aratat miercuri ”foarte preocupat” in legatura cu “rapirea” jurnalistului si a cerut Rusiei ”sa-si foloseasca influenta in randul grupurilor respective pentru a asigura eliberarea imediata si in deplina siguranta a tuturor ostaticilor din estul Ucrainei”.

In plus, trei fotoreporteri – francez, italian si belarus – au fost retinuti marti de separatistii prorusi pentru scurt timp, dupa ce au surprins imagini cu o baricada din Slaviansk. Separatistii le-au verificat echipamentele si le-au confiscat pasapoartele, insa ulterior i-au eliberat.

In acest context, Amnesty International a cerut oprirea imediata a “persecutarilor, rapirilor si detinerii jurnalistilor” care se afla in regiunile din estul Ucrainei.