EXPLOZIV DEZVALUIRI despre combinatiile imobiliare ale presedintelui FR de MINIFOTBAL

Un nou joc ar putea aparea, curand, in nomenclatorul sporturilor din Romania. Este vorba de „minifotbal” – fotbalul jucat, in sase contra sase, pe un teren de handbal. In timp ce liderii ei fac afaceri controversate cu terenuri luate de la stat, organizatia de amatori intitulata „Federatia de Minifotbal din Romania” asteapta sa primeasca aviz de la Ministerul Sportului si sa devina, astfel, federatie profesionista. Prin acordarea acestui aviz, va fi eliberata calea pentru alocarile bugetare destinate acestui joc, informeaza jurnalistii de la riseproject.ro.

Recunoasterea Federatiei de MINIFOTBAL de catre Ministerul Sportului este grabita de rezultatele foarte bune obtinute de minifotbalul romanesc pe plan international. Echipa Romaniei a devenit, in noiembrie 2014, campioana europeana pentru a cincea oara la rand si s-a clasat, luna trecuta, pe locul trei la Campionatul Mondial de MINIFOTBAL, gazduit de SUA.

In tara, „oamenii minifotbalului” au pus deja stapanire pe fotbalul mare. RAZVAN BURLEANU, fostul presedinte al Federatiei de Minifotbal, a fost ales, primavara trecuta, presedinte al Federatiei Romane de Fotbal. RISE Project a publicat, in urma cu un an, o investigatie care arata felul in care RAZVAN BURLEANU se folosea de numele Federatiei de Minifotbal pentru a dobandi terenuri de la stat, in interes personal, pe care ajungea sa si le insuseasca in urma unor licitatii de fatada.

CITESTE SI: Mircea Sandu: Piturca a fost FORTAT sa plece, sunt stupefiat. Ar trebui ca selectioner sa fie Iordanescu 

Cititi, mai jos, un articol despre afacerile cu terenuri de minifotbal facute de IOAN ONICAS (45 de ani, FOTO), cel care i-a luat locul lui RAZVAN BURLEANU in fruntea acestei federatii. IOAN ONICAS si-a ridicat una dintre bazele sportive pe un teren concesionat de la stat, in posesia caruia a intrat dupa ce a participat la o licitatie la care „a concurat” cu sine insusi.

IOAN ONICAS a fost, pana in 2011, arbitru asistent in campionatul de fotbal al Romaniei. In 2011, la retragerea din arbitraj, IOAN ONICAS a fondat, impreuna cu RAZVAN BURLEANU si alte trei persoane, forul de amatori intitulat „Federatia de Minifotbal din Romania” (FMR). In timp ce RAZVAN BURLEANU a ocupat, inca de la crearea FMR, pozitia de presedinte, IOAN ONICAS a detinut-o pe cea vicepresedinte.

Dupa alegerea lui RAZVAN BURLEANU in fruntea fotbalului romanesc, petrecuta anul trecut, in martie, IOAN ONICAS i-a luat locul la sefia FMR.

IOAN ONICAS si campionatul de minifotbal din judetul Salaj

IOAN ONICAS locuieste in Zalau. Aici sunt infiintate societatile lui comerciale si aici detine doua baze de minifotbal. Ambele baze au fost ridicate pe terenuri concesionate de la stat de catre firma Onima, pe care IOAN ONICAS o patroneaza impreuna cu sotia lui, Maria Onicas. Prima baza, botezata „ONIX BRADET”, a fost construita in 2005, pe un teren luat in concesiune de la Consiliul Local Zalau pentru o perioada de 45 de ani.

Cea de-a doua, „ONIX TRAIAN”, a fost construita in 2011, pe un teren luat in concesiune de la Consiliul Judetean Salaj pentru o perioada de 25 de ani. Cele doua baze sportive gazduiesc, saptamanal, contra cost, toate meciurile care se desfasoara in cadrul campionatului de minifotbal din judetul Salaj. Campionatul de minifotbal din Salaj – denumit „Onix” – este organizat tot de IOAN ONICAS, prin intermediul Asociatiei „Club Sportiv Onix Zalau”, un ONG pe care fostul arbitru l-a infiintat in 2010 si pe care il conduce si astazi.

Cititi, mai jos, traseul urmat de Onicas pentru construirea bazei „ONIX TRAIAN”:

Pentru a-si construi cea de-a doua baza sportiva, „ONIX TRAIAN”, IOAN ONICAS a solicitat Primariei Zalau, in martie 2010, scotarea la licitatie a unui teren de 1.970 de mp situat pe Strada Corneliu Coposu din aceasta localitate. IOAN ONICAS este „universal” la nivelul minifotbalului din Salaj: organizator de campionat, patron de terenuri si cronicar sportiv

IOAN ONICAS este „universal” la nivelul minifotbalului din Salaj: organizator de campionat, patron de terenuri si cronicar sportiv.O luna mai tarziu, in aprilie 2010, administratia din Zalau si-a insusit propunerea lui IOAN ONICAS si a votat scoaterea la licitatie a terenului respectiv.

Absent nemotivat

Desi el fusese cel care solicitase concesionarea acestui teren, in ziua in care a avut loc strigarea ofertelor, IOAN ONICAS nu s-a prezentat la licitatie. Nici el, nici altcineva. Nici cateva saptamani mai tarziu, in iunie 2010, cand licitatia a fost repetata, nu a venit nimeni. Astfel, initiativa Primariei Zalau, care dadea satisfactie solicitarii lui IOAN ONICAS, a fost definitiv anulata.

Fostul arbitru a explicat, pentru RISE, atitudinea sa de atunci: „As fi vrut foarte tare sa iau acel teren de la Primarie, fiindca era exact langa mine (n.r. – langa baza „ONIX BRADET”, construita in 2005).  Insa, in momentul in care s-a scos la licitatie, mi-au pus un pret de mi-au picat plombele. Trebuia sa platesc vreo 400.000 de lei (n.r. – in realitate, 336.000 de lei) pana la sfarsitul concesiunii si nu merita sa fac o asemenea investitie. Acesta e motivul pentru care am renuntat sa mai particip la licitatie”.

Pretul de pornire a licitatiei – pe care IOAN ONICAS l-a considerat mult prea mare – a fost de 3,84 lei/mp/an, pentru concesionarea terenului de 1.970 de mp.

Alt adresant, aceeasi solicitare

In august 2010, la doua luni de la ultima strigare a licitatiei organizate de Primaria Zalau, IOAN ONICAS a solicitat din nou concesionarea unui teren din localitate. Tot in vederea amenajarii unei baze private de minifotbal. De data aceasta, nu de la Primaria Zalau, cum facuse in primavara, ci de la Consiliul Judetean Salaj. CJ Salaj era administratorul teritoriului unei scoli profesionale dezafectate, situate la marginea orasului Zalau, de care Onicas era interesat pentru a-si amplasa terenul minifotbal.

CJ Salaj i-a raspuns favorabil, cu o repreziciune neobisnuita. Astfel, pe 20 augut 2010, Onicas a depus cererea la CJ Salaj, in numele Onima SRL. In doar patru zile, pe 24 august 2010, lucrand cu viteza in trena cererii depuse de Onima, CJ Salaj a bifat una dintre cerintele birocratice existente intr-un astfel de caz: a realizat un studiu de oportunitate care demonstra ca amenajarea unui teren de minifotbal in acel loc era avantajoasa pentru comunitate.

CITESTE SI: RAZVAN BURLEANU sustine ca NU a cerut bani de la MTS 

Dupa alte sase zile, pe 30 august 2010, CJ Salaj a aprobat in unanimitate concesionarea, prin licitatie, a terenului din curtea scolii profesionale parasite,  in vederea realizarii unei baze sportive de minifotbal, asa cum ceruse Ioan Onicas. Terenul, in suprafata de 1.580 de mp, se gasea la adresa Strada Salcamilor nr. 1 si era ocupat de cateva constructii parazitare: o cantina, un depozit, o magazie si un sopron. Impreuna, formau fostele utilitati ale scolii dezafectate.

Cum s-a desfasurat licitatia

Bunurile, terenuri si constructii, au fost licitate in trei grupuri. Mai intai, o fractie a terenului, in suprafata de 1.430 de mp.  Apoi, cantina si terenul aferent ei, in suprafata de 150 de mp. Si, in ultimul rand, magazia si sopronul. Fiecare dintre cele cinci bunuri avea propriul lui pret de pornire, dar, desi erau licitate separat, bunurile erau concesionate impreuna.

In total, redeventa de pornire a tuturor acestor active era de 18.004 lei/an. Spre deosebire de licitatia organizata cu putine luni in urma de catre Primaria Zalau, la care fostul arbitru nu a mai facut act de prezenta, la licitatia organizata de Consiliul Judetean Salaj, in octombrie, Ioan Onicas a participat prin doua vehicule diferite, marind artificial numarul participantilor. Astfel, in ziua licitatiei, 13 octombrie 2010, la Consiliul Judetean Salaj au venit sa liciteze trei ofertanti, exact atatia cat trebuiau sa fie pentru ca licitatia sa nu fie repetata. Legea spune ca, daca la o licitatie pentru concesionarea unui teren nu se prezinta minimum trei ofertanti, ea trebuie sa fie organizata din nou.

Cei doi ofertanti care au reprezentat interesele lui Onicas, la licitatia Consiliului Judetean Salaj, erau firma Onima, la care Onicas era asociat si administrator, si Asociatia „Club Sportiv Onix Zalau”, pe care Onicas o  inregistrase la Judecatoria Zalau cu patru luni in urma, in iunie 2010.

In ziua in care a avut loc licitatia, pe 13 octombrie, firma Onima a fost reprezentata de Ioan Onicas personal. Asociatia „Club Sportiv Onix Zalau” a fost reprezentata de cumnatul lui Onicas, Cosmin Rad – fratele nevestei lui Onicas (proprietara a 50 la suta din firma Onima). Intrebat de RISE Project daca e de parere ca procedat onest, aducand la licitatie un vehicul economic care sa faca doar figuratie – Asociatia „Club Sportiv Onix Zalau” – Onicas a replicat: „Este ceva ilegal in asta?”.

Dai 1 ban, dar stii ca face

Al treilea participant la licitatia organizata pe 13 octombrie 2010 a fost firma Doriflor din Zalau, patronata de Florin Mandrutiu, si el jucator de minifotbal in Zalau. Licitatia a fost cu strigare. Firma Onima a lui Ioan Onicas nu a intampinat nici cea mai mica opozitie in a o castiga. Atat celalalt vehicul cu care arbitrul a participat la aceasta licitatie – Asociatia „Club Sportiv Onix Zalau” – cat si firma Doriflor au avut, sincron, o atitudine de „mana moarta”.

Asta in conditiile in care pasul de licitare in cazul adjudecarii terenului era unul infinitezimal, de 0,01 lei (1 ban). Tot ce a facut Onicas pentru a castiga licitatia a fost sa ofere cu 1 ban mai mult decat pretul de pornire al licitatiei pentru teren si cu 5 bani mai mult decat pretul de pornire al licitatiei pentru magazie si sopron. In final, in urma licitatiei, pretul total de adjudecare a bunurilor concesionate a „crescut” de la 18.004 lei/an la 18.370 lei/an.

Citeste tot articolul AICI.