EXPOZITIA SPATIALA europeana isi deschide portile la CRAIOVA

CRAIOVA va gazdui o expozitie itineranta despre spatiul cosmic care prezinta modul in care activitatile si aplicatiile din spatiu au un impact direct asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor, a anuntat Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Dupa ce a vizitat cu succes 18 orase europene in ultimii doi ani, expozitia isi va deschide portile la CRAIOVA, in Piata Mihai Viteazul. Intre 19 si 27 aprilie, vizitatori de toate varstele pot vedea, atinge si incerca o gama larga de tehnologii si servicii inovatoare pe care le ofera spatiul cosmic. Cu ajutorul unor prezentari interactive, educative si de divertisment, expozitia va evidentia multe dintre beneficiile investitiilor in spatiu, potrivit sursei citate.

Vizitarea EXPOZITIEI SPATIALE europene va fi gratuita pentru public si toate informatiile vor fi puse la dispozitie in mai multe limbi.

“Investitiile Uniunii Europene sunt cruciale pentru furnizarea de servicii esentiale pentru viata noastra moderna. Aceasta expozitie este o mare oportunitate pentru vizitatorii romani sa se familiarizeze cu gama larga de aplicatii disponibile gratie satelitilor UE si a programelor de supraveghere a Pamantului”, a declarat Antonio Tajani, vicepresedintele Comisiei Europene, comisar pentru industrie si antreprenoriat.

Citeste si: Topul celor mai frumoase imagini din COSMOS, realizate de NASA. GALERIE FOTO

In prezent, industria europeana de fabricare a tehnologiilor spatiale este estimata la 5,4 miliarde euro anual. Mai mult de 31 000 de oameni cu un grad inalt de calificare profesionala lucreaza in acest domeniu.

Cu ajutorul unor prezentari interactive, educative si de divertisment, expozitia spatiala europeana va evidentia multiplele beneficii pe care investitiile in tehnologia spatiala le aduc in viata de zi cu zi a cetatenilor europeni.

Prin investitia in programele emblematice ale UE, respectiv Galileo si Copernicus (cunoscut anterior drept GMES – Monitorizare Globala pentru Mediu si Securitate), cetatenii europeni vor beneficia de mai multe servicii si aplicatii care favorizeaza crearea de oportunitati de piata la nivel mondial si de a ajuta crearea locurilor de munca si cresterea economica.

Cu ajutorul Galileo, Europa este acum cu un pas mai aproape de a avea propriul sistem inteligent de navigatie prin satelit, care va aduce multe beneficii atat economiilor statelor membre, cat si vietilor noastre de zi cu zi. Incepand cu anul 2014, noua constelatie de sateliti va permite imbunatatirea anumitor servicii, cum ar fi cele de navigatie pentru automobile, de gestiune mai eficienta a transportului rutier, de cautare si salvare, de sporire a securitatii tranzactiilor bancare si a furnizarii de energie electrica, toate acestea bazandu-se in mare masura pe tehnologiile de navigatie prin satelit pentru a functiona eficient.

Piata aplicatiilor de navigatie prin satelit la nivel global va ajunge la 240 de miliarde de euro, din care aproximativ sapte la suta din produsul intern brut (aproximativ 800 milioane de euro in Europa) se bazeaza pe serviciile de navigatie prin satelit. Studii independente au demonstrat ca sistemul Galileo ar putea contribui cu pana la 90 miliarde de euro la economia europeana in primii 20 de ani de functionare.

Citeste si: Descoperirea unei planete pitice dincolo de Pluto extinde granitele Sistemului Solar

Alaturi de Galileo, Copernicus utilizeaza datele colectate de sateliti, precum si instrumente de masurare aflate pe Pamant, pentru a ajuta la cresterea gradului de intelegere a schimbarilor climatice si a problemelor de mediu prin observarea precisa a acestora, cum ar fi analiza starii oceanelor sau a compozitiei chimice a atmosferei. Copernicus va avea utilitate si in domeniul securitatii, de exemplu in domeniul supravegherii frontierelor. Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), piata globala a datelor comerciale colectate in urma observarii Pamantului ar putea creste cu 3 miliarde de dolari anual pana in 2017. Prognozele estimeaza ca beneficiile de pe urma proiectului Copernicus vor fi de cel putin patru pana la zece ori mai mari decat investitia initiala.

Agenda evenimentului poate fi consultata aici.

Sursa foto: facebook.com, astrophysics.ie, gsa.europa.eu