Fabrica de BANI FALSI descoperita in Romania: Trei persoane au fost retinute de DIICOT

Procurorii DIICOT, in colaborare cu departamentul ANTI-MAFIE din Italia au descoperit, la Oradea, o FABRICA DE BANI FALSI, confiscand numai putin decat 14 milioane de euro. Reteaua era monitorizata inca de acum doi ani.

UPDATE 19.45: Procurorii DIICOT au retinut, vineri, trei suspecti in dosarul in care anchetatorii au descoperit, la Oradea, 13 milioane de euro falsi care urmau sa ajunga in Italia, acestia urmand sa fie prezentati Tribunalului Bihor, sambata, cu propunerea de arestare preventiva.

Anchetatorii DIICOT continua insa, la Oradea, audierile in acest caz.

Potrivit procurorilor care instrumenteaza dosarul, banii falsificati la Oradea erau depozitati la sediile unor firme din judetul Bihor, de unde erau distributi in tari din UE de catre o societate care apartine unui italian, un transport de aproape 19 milioane de euro falsificati, in bancnote de 50 de euro, fiind depistat in Italia, potrivit DIICOT.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a aratat, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca grupul infractional organizat suspectat ca a falsificat si a pus in circulatie bancnote euro era format din membri ai mafiei italiene si cetateni romani.

Patru cetateni italieni si un roman sunt urmariti penal pentru constituire de grup infractional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori straine si detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori.

Cei patru italieni sunt suspectati ca, impreuna cu mai multe persoane, printre care si romani, in perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, au contrafacut bancnote de 20, 50 si 100 de euro, prin intermediul unei firme apartinand unui italian, folosind ca tehnica de tiparire si contrafacere “metoda offset”.

“Sub coordonarea suspectului RV, membrii grupului procurau hartia si vopselurile, precum si celelalte materiale necesare asigurarii elementelor de siguranta a falsului si tipareau bancnote contrafacute la o locatie din judetul Bihor”, sustin procurorii DIICOT.

Banii falsificati in cantitati mari erau depozitati la sediile unor societati comerciale, apoi erau transportati si distribuiti in tarile Uniunii Europene.

Procurorii DIICOT – Structura Centrala s-au sesizat din oficiu in 25 octombrie 2013 cu privire la existenta acestui grup infractional organizat si l-au monitorizat timp de 11 luni.

In 22 septembrie, in cadrul cooperarii cu autoritatile judiciare italiene, a fost interceptat in Italia un transport de euro falsificati din cupiura de 50 euro, fiind confiscata suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafacuti fusesera expediati de o firma din Romania ce apartine italianului R.V., acesta fiind arestat in apropiere de Milano.

UPDATE 12.35: Politistii si procurorii DIICOT au descins, joi, la 15 adrese din Oradea, judetul Bihor, dintre care zece la sediile unor societati comerciale si cinci la locuintele unor persoane suspectate ca au FALSIFICAT sume mari de bani.

Intr-unul dintre imobilele perchezitionate erau tiparite BANCNOTE FALSE din cupiura de 50 de euro, acestia avand serii diferite. Anchetatorii au gasit doua tiparnite, cerneala si matricile care ar fi fost folosite la fabricarea BANILOR FALSI.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, anchetatorii au gasit in total aproximativ 14 milioane de euro, dintre care 11,6 milioane de euro erau in imobilul unde se FALSIFICAU banii. Alti 90.000 de euro FALSI au fost gasiti la o groapa de gunoi din Oradea, unde membrii gruparii intentionau sa ii arda, iar aproximativ doua milioane de euro fusesera partial distrusi. 

Stire initiala

Procurorii DIICOT au descoperit o FABRICA DE BANI FALSI in Oradea, banii ajungand in Italia, la MAFIA CAMORRA. Oamenii legii au efectuat, joi noapte, 15 PERCHEZITII la mai multe locatii, in urma carora au descoperit 13 milioane de euro FALSI.

Citeste si: PERCHEZITII LA EVAZIONISTI CU PRODUSE PETROLIERE. IN ACEST CAZ AR FI IMPLICAT SI UN FOST CONSILIER JUDETEAN

In urma cu doua zile, Directia Nationala Antimafia din Italia a ridicat trei persoane din aceeasi grupare si a confiscat 19 milioane de euro, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Potrivit acelorasi surse, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a lucrat in colaborare cu directia din Italia, dar a avut exclusivitate de coordonare a anchetei din Romania.

Procurorii DIICOT au facut perchezitii la Oradea, in noaptea de joi spre vineri, avand informatii ca membrii gruparii ar fabrica acolo bani falsi, fiind ridicate trei persoane, care ar face parte din gruparea de crima organizata Napoli.

La perchezitii au fost gasiti aproximativ 13 milioane de euro, in bancnote de 50 si 100 de euro, precum si doua tiparnite, cerneala si matricile aferente fabricarii banilor falsi, au precizat sursele citate. Cei trei suspecti sunt audiati la DIICOT Oradea, iar in cursul zilei de vineri, acestia vor fi adusi in Capitala, la structura centrala a Directiei.

APROAPE 700 DE VOLUME CUMPARATE DE BMB IN PERIOADA 2008-2012 AU FOST PUSE SUB SECHESTRU

Sursa foto: stiri.tvr.ro