Facebook, chestionat de Uniunea Europeană cu privire la moneda digitală Libra

Bruxelles-ul a adresat mai multe întrebări Facebook cu privire la potențialele riscuri financiare pe care viitoarea monedă digitală Libra le-ar aduce, Uniunea Europeană pregătind reglementarea legală a monedelor digitale.

Comisia Europeană a solicitat Facebook dar și Asociației Libra să răspundă la o serie de întrebări privind impactul Libra asupra stabilității financiare, riscul de spălare a banilor și riscurile privind confidențialitatea datelor. Chestionarul Comisiei, trimis săptămâna trecută și consultat de Financial Times, face parte dintr-o acțiune a lui Valdis Dombrovskis, comisarul pentru servicii financiare al UE, pentru a vedea cum ar trebui reglementate proiecte ca Libra, dacă e nevoie de o legislație nouă sau dacă noii monede ar trebui să i se permită să opereze în blocul comunitar.

Întrebările Comisiei vin într-un moment în care presiunile asupra creatorilor Librei cresc, aceștia trebuind să explice reglementatorilor modul în care văd ei utilizarea monedei virtuale de către cei 2,4 miliarde de utilizatori ai Facebook. Luna trecută, fondatorii Libra au fost luați la întrebări la grătar de 26 de bancheri centrali într-o primă mare întâlnire între Facebook și autoritățile de reglementare. În luna august, autoritatea de concurență din Bruxelles a cerut companiei unele răspunsuri în legătură cu impactul Libra din punct de vedere al competiției.

Dând o mare lovitură proiectului Libra, PayPal – unul dintre membrii fondatori ai proiectului acestei monede virtuale – a declarat vineri că părăsește proiectul Libra, o persoană apropiată de PayPal declarând pentru Financial Times că firma era îngrijorată de faptul că Facebook nu a făcut suficient pentru a elimina posibilitatea utilizării Libra în spălarea banilor. Bruxelles vrea ca Facebook să explice modul în care va gestiona Libra și să se asigure că acesta minimizează riscurile clienților care folosesc moneda digitală în scopuri de evaziune fiscală. De asemenea, UE încearcă să înțeleagă modul în care Libra va proteja datele clienților și riscul ca utilizarea pe scară largă a monedei digitale să genereze amenințări la stabilitatea financiară.

Dombrovskis a declarat că există o „mare disponibilitate de a acționa la nivelul întregii UE” în privința Libra. Comisia este nerăbdătoare să cadă de acord cu o abordare unitară la nivelul întregii UE a Libra, având în vedere că aprobarea unui singur reglementator dintr-o jurisdicție europeană ar putea oferi proiectului un „pașaport european” care să opereze în întregul bloc comunitar. Franța a declarat că Libra nu poate fi lăsată să funcționeze în UE, în timp ce alți miniștri de finanțe din bloc au exprimat „îngrijorări puternice” că Libra și alte monede digitale ar putea destabiliza sistemul financiar ori că acestea ar submina guvernele și băncile centrale.

Factorii de decizie europeni consideră că Libra ar putea deveni extrem de populară în UE, unde consumatorii se confruntă încă cu dificultăți în efectuarea plăților transfrontaliere. Benoît Coeuré, de la Banca Centrală Europeană, a avertizat că „standardele pentru aprobarea reglementării vor fi foarte ridicate” în UE.

Ceilalți 27 de susținători ai Asociației Libra, inclusiv Visa, Mastercard, Spotify și Uber, urmează să semneze luni o așa-numită declarație de angajament față de proiect. Cei din sectoarele de plăți sunt încă nehotărâți dacă să continue proiectul sau să adopte modelul PayPal, potrivit mai multor persoane apropiate situației. Toți membrii au făcut o promisiune fără caracter obligatoriu de a investi cel puțin 10 milioane USD în proiect, urmând ca la întâlnirea care va avea loc la jumătatea acestei luni la Geneva, să fie numit un board și să își oficializeze implicarea.

Întrebat despre chestionarul UE, Dante Disparte, șeful de comunicare al Asociației Libra, a declarat: „Asociația Libra salută acest dialog și consideră că acest proces va ajuta la eliberarea potențialului economic și social al monedelor digitale.” Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze.

Sursa foto: facebook