De ce Facebook, Instagram și WhatsApp au picat în toată lumea

Facebook, Instagram și WhatsApp au picat, luni, și nu funcționează la ora actuală pe niciun dispozitiv. Mai mulți utilizatori au raportat probleme tehnice, la nivel mondial.

Update: Specialişti în securitate consultaţi de Reuters susţin că problema ţine de sistemul de nume de domeniu (DNS – Domain Name System), iar utilizatorii care încearcă să folosească aplicaţiile Facebook nu mai sunt direcţionaţi către adresa corectă.

Acest blocaj ce a lovit platformele Facebook se produce la o zi după ce un avertizor de integritate a acuzat compania că are un comportament de prioritizare în mod repetat a profitului, în loc să lupte împotriva discursului de ură şi a dezinformării care circulă pe platformă.

“Facebook şi Instagram au intrat în mod misterios în offline şi, cel puţin pentru această zi însorită, lumea a devenit un loc mai bun”, a postat pe Twitter Edward Snowden într-un mesaj însoţit de haştag-ul “#facebookdown”.

Conform Reuters, Facebook a devenit inaccesibil pentru că utilizatorii nu mai sunt direcţionaţi către adresa corectă de către DNS – sistemul care permite adreselor web să-i direcţioneze pe utilizatori la conţinutul de care sunt interesaţi. O problemă similară, apărută la compania Akamai Technologies Inc, care oferă servicii de păstrare a datelor în cloud, a dus la blocarea mai multor site-uri puternic accesate în luna iulie.

Experţii în securitate care urmăresc situaţia sunt de părere că această problemă a fost declanşată de a eroare de configurare care a făcut ca serverele Facebook să devină inaccesibile. Acest lucru poate fi rezultatul unei erori interne, însă varianta unui posibil act de sabotaj din partea unui angajat al Facebook nu poate fi încă exclusă.

Varianta unui atac din exterior, derulat de hackeri, este considerată mai puţin probabilă. Un atac masiv de tip “denial-of-service” (DoS) care să poată bloca serverele celei mai populare platforme social media ar avea nevoie fie de o coordonare perfectă între cele mai puternice grupări de hackeri, fie de folosirea unei tehnici complet noi de exploatare a unor eventuale vulnerabilităţi.

Facebook şi-a înştiinţat utilizatorii că nu pot accesa aplicaţiile de social-media pe care le deţine, dar nu a oferit detalii cu privire la natura exactă a problemei sau la numărul de utilizatori afectaţi. Într-un mesaj postat pe Twitter, Facebook a precizat: “Ştim că unele persoane înregistrează probleme în accesarea produselor şi aplicaţiilor noastre. Lucrăm la remedierea problemelor cât mai curând posibil şi ne cerem scuze pentru orice neplăceri”.

De asemenea, au existat şi utilizatori care nu şi-au mai putut folosi contul de Facebook pentru a se loga în alte aplicaţii, în special jocuri precum Pokemon Go sau Match Masters. “Dacă jocul tău nu merge la fel ca de obicei, te rugăm să ţii cont că există o problemă cu serverele de logare la Facebook şi de îndată ce această problemă va fi rezolvată, totul va reveni la normal”, conform unui mesaj postat pe contul de Twitter al jocului Match Masters.

Analiză AFP: Facebook se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa

Profitul înaintea oamenilor. Acesta este procesul intentat împotriva Facebook de denunțătoarea Frances Haugen, care va fi audiată marți la Congres, provocând cea mai gravă criză din istoria rețelei sociale care a cunoscut mai multe șocuri în ultimii ani, potrivit AFP.
Acest inginer informatician și avertizor de integritate care a părăsit grupul în luna mai oferă, cu mii de documente justificative, o imagine sumbră din subteranele Facebook, unde căutarea traficului și a veniturilor din publicitate triumfă adesea asupra preocupărilor legate de rolul social al platformei.
Ea a fost în spatele dezvăluirilor din Wall Street Journal de la mijlocul lunii septembrie și despre impactul Instagram asupra fetelor adolescente, apoi a dat vina pe Facebook direct într-un interviu TV difuzat duminică seara, înainte de audierea parlamentară de marți.
De duminică, managerii companiei Menlo Park (California) s-au succedat în mass-media pentru a încerca să potolească incendiul. “Dacă am fi o companie căreia nu-i pasă de siguranță, care să acorde prioritate profiturilor, nu am face acest tip de cercetare”, a declarat luni vicepreședintele Facebook, Monika Bickert, despre studii interne care arată în special că sănătatea mintală a unor fetele tinere sunt afectate de Instagram.
În ceea ce privește impactul rețelei sociale asupra climatului politic, pe care Facebook nu a făcut suficient pentru a-l controla, potrivit Frances Haugen, un alt vicepreședinte, Nick Clegg, apreciase duminică că e „prea ușor pentru a căuta o explicație tehnologică pentru politica de polarizare din Statele Unite”.
Dar nimic nu ajută. „Facebook a devenit cu adevărat punctul forte pentru toate rețelele de socializare”, a declarat Mark Hass, profesor de comunicații la Arizona State University. A face față revoltei pentru prima dată „o face o poveste mult mai dramatică”, spune el, „dar este un subiect care nu se limitează la Facebook”.
După scandalul Cambridge Analytica din 2018, apoi amenda de 5 miliarde de dolari impusă în 2019 de autoritățile americane pentru utilizarea necorespunzătoare a datelor cu caracter personal, gruparea ar fi dus-o bine fără o nouă controversă.

Facebook, greu de pedepsit

Mai multi republicani au îndemnat la renunțarea folosirii Facebook, dar impactul lor a fost unul limitat.
În ceea ce privește agenții de publicitate, „chiar dacă câteva mărci vor să trimită un mesaj” și să oprească publicitatea pe rețeaua de socializare, „nu va avea niciun impact asupra liniei de jos a Facebook. Facebook este prea mare pentru a cădea”, a declarat, pe Twitter, Jenna Golden , specialist în consultanță în afaceri. Însă, luni seară, ca situația să se înrăutățească, Facebook, Whatsapp și Instagram au picat!

Schimbarea din interior?

În Congres, mai mulți aleși văd această criză ca pe o oportunitate de a pune mâna pe un răzvrătit care le-a scăpat în mare parte până acum.
Frances Haugen urmează să fie interogată marți de Comitetul de Comerț al Senatului SUA, în timpul unei audieri dedicate impactului Facebook și Instagram asupra tinerilor utilizatori, la o săptămână după o lungă sesiune de întrebări și răspunsuri adresată Antigonei Davis, vicepreședinte al firmei.
„Oficialii aleși, poate Casa Albă și alți lideri își pot spune în cele din urmă tranșant părerea, văzând pe cineva ca Frances Haugen, că depinde de noi să jucăm, Facebook nu se va repara singur”, consideră Nora Benavidez, avocat și director al organizație Free Press.
Dar pentru Mark Hass, sfera de acțiune a parlamentarilor este foarte limitată, deoarece „se va opune” primului amendament la Constituția americană, care protejează libertatea de exprimare. „Facebook nu poate fi tras la răspundere (legal) pentru conținutul său”, a spus el.
Aceeași incertitudine din punct de vedere juridic, pe care Frances Haugen a simțit-o contactând autoritatea de reglementare americană a piețelor financiare (SEC) și procurorii din mai multe state, inclusiv California. Potrivit avocatului său, John Tye, sesizarea SEC permite, de asemenea, inginerului să se plaseze sub protecția regimului legal de denunțare a abuzurilor. Când a fost întrebată despre interviul de la CNBC, Monika Bickert a refuzat să spună dacă Facebook intenționează să o dea în judecată pe Frances Haugen.
Potrivit lui Mark Hass, „Marea provocare va fi aceea că tinerii nu vor mai dori să vină să lucreze pentru dvs.” dacă compania nu își asumă greșelile. „Acești tineri strălucitori nu vor mai dori să fie asociați cu un grup care permite conținutului toxic să influențeze societatea”. Acesta ar fi începutul schimbării.

Știre inițială

Down Detector, o aplicație de măsurare a site-urilor, indică faptul că utilizatorii întâmpină probleme pe toate platformele, inclusiv pe Facebook Messenger. Erorile au fost raportate luni, după ora 18.00. ”Muncim ca lucrurile să revină la normal cât de repede posibil și ne cerem scuze pentru orice neplăcere creată” a transmis Facebook, de asemenea, pe Twitter.

„Acest site nu poate fi accesat. Pagina web de la https://www.facebook.com/ poate fi temporar nefuncțională sau a fost mutată definitiv la o nouă adresă web”, este mesajul afișat la încercarea de a intra pe Facebook. „Acest site nu poate fi accesat. web.whatsapp.com a închis conexiunea în mod neașteptat”, apare și la conectarea pe whatsapp web.

”Utilizatorii Whatsapp, Instagram și Facebook au văzut cum cele trei aplicații au probleme de funcționare la nivel mondial. Pentru moment, compania nu a notificat niciun incident prin intermediul Twitter, unde utilizatorii au atenționat asupra problemelor detectate” scrie lavanguardia.com.