Facturarea pierderilor din retele de energie electrica sau termica ar putea fi interzisa

Un numar de 32 de parlamentari au elaborat un proiect de lege prin care furnizorilor de energie electrica si termica li se interzice facturarea catre consumatori a pierderilor din retelele de furnizare.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede interzicerea incasarilor in avans, recalcularile si taxele de rezervare. Astfel, consumatorii vor achita doar cantitatea de energie consumata, atestata de contoarele functionale, autorizate metrologic.

Proiectul de lege a fost depus la Senat la jumatatea lunii februarie si a fost deja avizat de catre Consiliul Legislativ.

“Populatia este nevoita sa suporte pretentiile stabilite in mod unilateral de catre furnizorii de energie, iar posibilitatile de indreptare si restabilire a echilibrului in acest parteneriat comercial sunt foarte greu de realizat, instanta de judecata fiind singura care poate sa restabileasca egalitatea partilor, dar in termen foarte indelungat si presupunand o cheltuiala in plus pentru populatie, precum si riscul de a nu mai beneficia de caldura si curent electric. (…) Prezentul proiect de lege restabileste echilibrul dintre parti, avand ca unic punct de referinta contorul, care este autorizat si in buna stare de functionare. Astfel, populatia trebuie sa plateasca doar consumul ce este afisat de catre instrumentul de masura”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege, potrivit energyreport.ro.

Citeste si: Facturile la caldura, mai mari cu 60% la Arad. Cat platesc locuitorii din Brasov si Buzau

Poriectul de lege prevede si o serie de sanctiuni. Astfel, facturarea unor sume care reprezinta pierderi sau alte costuri suplimentare necontractate de consumatorul casnic, altele decat sumele rezultate din consumul consumatorului casnic, va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 150.000 la 250.000 de lei.

Totodata, facturarea anticipata, recalcularea si folosirea la facturare a altor unitati de masura decat cele prevazute de contorul instalat la consumator vor reprezenta contraventii si vor fi pedepsite cu amenda. Pentru primele doua fapte, amenzile merg de la 10.000 la 100.000 de lei, iar pentru cea de-a treia – de la 100.000 la 150.000 de lei.

Sursa foto: cugetliber.ro