Facturile la caldura, mai mari cu 60% la Arad. Cat platesc locuitorii din Brasov si Buzau

Facturile la caldura au crescut cu 60% la Arad in decembrie 2013 fata de decembrie 2012. La Brasov, insa, costul incalzirii pentru ultima luna a anului trecut a fost similar sau chiar mai mic decat cel din decembrie 2012.

Vedeti mai jos cat platesc pentru incalzire locuitorii din Arad, Brasov si Buzau, potrivit unei analize Mediafax.

ARAD

Asociatiile de locatari din Arad atrag atentia ca facturile pentru energia termica furnizata in oras in decembrie au crescut, in medie, cu 60 la suta, sustinand ca nu s-ar justifica pentru ca “temperaturile au fost primavaratice”.

Presedintele Uniunii Locale a Asociatilor Locative (ULAL) Arad, Dorina Lupse, a declarat corespondentului Mediafax, ca facturile la caldura aferente lunii decembrie “sunt nejustificat de mari”, crescand cu o medie de 60 la suta, la un nivel similar cu anul precedent, cand a fost mult mai frig.

Potrivit sursei citate, exista multe asociatii de locatari unde facturile chiar s-au triplat, dar si unele care au facturi mai mici decat in noiembrie “pentru ca au inchis bransamentele de la blocuri in zilele calde din decembrie”.

Vezi aici ce facturi la intretinere vor plati locuitorii din Timisoara si Constanta

“Totusi, in medie, facturile sunt mai mari cu 60 de procente in oras, ceea ce este absolut nejustificat, pentru ca temperaturile au fost primavaratice, usor mai scazute decat in noiembrie, ceea ce poate fi confirmat de orice aradean”, a declarat Lupse.

Ea a spus ca o explicatie a costurilor marite ar fi aceea ca “CET a furnizat nejustificat de mult agent termic populatiei”.

“In timp ce luna decembrie a fost primavaratica, CET a furnizat aproape de doua ori mai multa caldura decat in luna anterioara si aproape aceeasi cantitate ca in decembrie 2012, cand a fost mult mai frig, iar acest lucru se vede din situatiile prezentate de CET. Cu alte cuvinte, au furnizat nejustificat de multa caldura in locuinte, iar oamenii au risipit-o stand cu ferestrele deschise”, a declarat presedintele ULAL Arad, care reuneste majoritatea asociatiilor de locatari din oras.

Contactati de corespondentul Mediafax, reprezentantii CET Arad au aratat ca in noiembrie au furnizat populatiei o cantitate de caldura echivalenta a 19.552 gigacalorii, iar in decembrie, echivalenta a 35.613 gigacalorii.

Referitor la aspectele sesizate de ULAL privind furnizarea de energie termica peste nevoi, purtatorul de cuvant al CET, Marina Plaveti, a declarat ca au fost respectati parametrii.

“Se livreaza energie termica la parametrii stabiliti in contractul de furnizare incheiat cu asociatiile de proprietari, in consecinta acestia putand sa-si gestioneze dupa necesitati cantitatea de energie termica pentru incalzire”, a declarat Plaveti.

In medie, proprietarii de apartamente cu doua camere care nu au repartitoare de caldura (doar contor comun la intrarea in cladire) platesc 350 de lei pentru caldura, fata de 210 de lei, cat au platit luna trecuta.

Pentru garsoniere de 30 de metri patrati, factura la caldura este, in medie, de 200 de lei, iar la trei camere este de 480 de lei.

Reprezentantii ULAL sustin ca “facturile din februarie nu ar trebui sa fie mai mari, pentru ca nici temperaturile medii din ianuarie nu au fost cu mult mai mici decat in decembrie”.

In Arad, sistemul centralizat de incalzire are 30.000 de abonati, iar pretul gigacaloriei furnizate populatiei este de 290 de lei, pret care a fost practicat si in sezonul rece 2012/2013.

BRASOV

La Brasov, locuitorii ale caror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire au platit, in medie, cu 23 la suta mai putin pentru luna decembrie 2013 fata de decembrie 2012, in conditiile in care temperatura medie a fost de minus 1,98 grade Celsius in decembrie 2013 si minus 3,98 grade Celsius in decembrie 2012, potrivit lui Cornelius Popa, purtatorul de cuvant al Tetkron SRL, societatea de trasport si distributie a agentului termic, aflata in subordinea Consiliului Local.

In prezent, in Brasov sunt aproximativ 12.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de incalzire.

“In medie, vorbim de o scadere a pretului la facturile pentru caldura de circa 23 la suta. Aceasta s-a datorat in principal faptului ca am avut luni de iarna mai calduroase, diferenta de temperatura fiind de doua grade Celsius in decembrie 2013 fata de decembrie 2012, iar pretul gigacaloriei a ramas acelasi”, a spus reprezentantul Tektron.

Astfel, in medie, factura de incalzire pentru o garsoniera a fost, in luna decembrie 2013, de 87 de lei (fata de 113 lei in decembrie 2012), la un apartament cu doua camere de 174 lei (fata de 227 de lei), iar la trei camere – 207 lei (fata de 281 de lei).

De asemenea, reprezentantul Tektron a spus ca este o diferenta foarte mare de cheltuieli totale daca se face o comparatie intre factura celor racordati la sistemul centralizat si cei care au centrale individuale.

“La un apartament mediu de doua camere de pana in 50 de metri patrati cheltuielile la sistemul centralizat sunt de 1.360 lei pe an, iar cei cu centrale individuale platesc, anual, in medie, 2.446 lei, pret in care intra plata facturii de gaz, curent si consumabile”, a mai spus Cornelius Popa.

Pretul gigacaloriei la Brasov ramane neschimbat in aceasta iarna, la nivelul celui de anul trecut, respectiv 171 de lei.

SC Tektron SRL asigura, incepand cu 1 ianuarie 2011, serviciul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice in sistem centralizat in Brasov, sarcini preluate de la CET Brasov.

BUZAU

La Buzau, facturile la incalzire pe luna decembrie 2013 au fost cu peste patru la suta mai mari fata de cele din decembrie 2012, cresterea fiind generata, potrivit directorului Regiei Autonome Municipale (RAM), Constantin Tacea, de perioada mai mare de facturare datorata zilelor nelucratoare de anul trecut.

Astfel, daca in decembrie 2012 intervalul intre citirile Regiei a fost de 30 de zile, in decembrie 2013 facturarea pe luna decembrie s-a facut pentru 32 de zile, fapt care a determinat facturi mai mari desi temperatura medie pe ultima luna din 2013 a fost de 1,92 grade Celsius, fata de 0,27 grade Celsius in decembrie 2012.

Potrivit lui Tacea, buzoienii racordati la sistemul centralizat de termoficare, care nu au montate repartitoare, au achitat la caldura, pentru luna decembrie 2013, 150 de lei pentru o garsoniera, 250 de lei pentru un apartament cu doua camere, 300 de lei pentru unul cu trei camere si 400 de lei pentru un apartament cu patru camere.

La Buzau, pretul gigacaloriei este de 185 de lei si a ramas neschimbat in ultimii sapte ani.