Vremea rea aduce FACTURI uriase pe ianuarie. La Timisoara si Constanta, costul caldurii atinge valori record

Admistratorii de bloc se asteapta la facturi mai mari cu cel putin 20 la suta pentru luna ianuarie, in comparatie cu decembrie. Asta in conditiile in care in ultima luna a anului trecut, sumele pe care le-au avut locatarii de platit au fost si de 1.000 de lei in unele orase.

Astfel, daca in luna decembrie locuitorii din Brasov au platit la intretinere aproximativ 150 lei pentru o garsoniera, costurile ar putea creste pana la 180 lei in ianuarie. 

Facturile vor creste si la apartamentele cu 2 si 3 camere, de la sume cuprinse intre 250 si 350 lei platite in decembrie, pana la 300-420 lei, la sfarsitul lunii ianuarie.

Situatia va fi mult mai grea pentru locuitorii din Constanta, Timisoara, Iasi, Sighetul Marmatiei sau Turnu Severin, unde locatarii au platit, in decembrie, facturi si cu 50% mai mari decat in luna noiembrie.

Reprezentantii Federatiei Asociatiei de Locatari din Timisoara (FALT) sustin ca factura pentru luna decembrie a fost cu 40-50 la suta mai mare decat cea pentru noiembrie, dar ca ar fi trebuit sa nu fie mai mare decat cea din aceeasi perioada a anului trecut.

FALT da vina pe societatea de termoficare pentru ca a furnizat prea multa caldura, iar oamenii au trebuit sa stea chiar si cu geamurile deschise, cand afara erau 15 grade Celsius.

La Timisoara, pentru un apartament cu 2-3 camere, de 80 de metri patrati, factura de intretinere a depasit 800 de lei pentru luna decembrie 2013, 600 de lei reprezentand numai costul caldurii, potrivit Digi 24.

Si in alte orase situatia este asemanatoare. La Turnu Severin, in cazul unui apartament cu doua camere, un proprietar care nu a montat repartitoare a platit in luna noiembrie a anulului trecut 152 lei, iar in decembrie a primit o factura de 338 lei.

Si la Constanta valoarea facturilor a atins niveluri record.  Aici, incalzirea pentru un apartament de doua camere, de 40 mp, variaza intre 360 si 515 lei.

La Iasi, costurile medii in decembrie 2013, pentru un apartament cu doua camere care au suprafete intre 30 si 50 de mp, costurile se ridica la aproximativ 200 de lei.

Facturile pe decembrie 2013, in Buzau, pentru apartament cu doua camere, sunt, in medie, de 250 de lei.

La Sighetu Marmatiei, in Maramures, luna decembrie pare a fi cea mai costisitoare de pana acum, in conditiile in care cheltuielile de incalzire aproape ca s-au dublat, sustin locuitorii.