Facturi mai MICI la ELECTRICITATE incepand cu 1 ianuarie 2016

Consumatorii casnici vor plati de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai putin la energia electrica, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, in data de 16 decembrie, informeaza Agerpres. 

“Am decis o reducere de 3,5% de la 1 ianuarie pentru factura finala. Tarifele de distributie au scazut cu 12% in medie, insa a crescut ponderea certificatelor verzi de la 35 de lei la 43 de lei”, a aratat Havrilet.

Ponderea certificatelor verzi in factura consumatorilor casnici a crescut dupa ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei parti a certificatelor verzi.

CITESTE SI: Guvernul a stabilit cota de certificate verzi in asa fel incat sa nu creasca factura la energie

“Daca nu ar fi crescut cota de certificate, factura finala ar fi fost redusa cu 5,5%”, a adaugat Havrilet.

La inceputul lunii decembrie, Ministerul Economiei a publicat lista celor 37 de companii exceptate de la plata unei parti a certificatelor verzi. Printre aceste companii se afla Alro Slatina, Arcelor Mittal Galati, Lafarge, Carpat Cement, Saint-Gobain, Azomures.

Marti, Marius Vladu, seful Directiei Comunicare, Cooperare si Relatia cu Parlamentul din ANRE declara ca tarifele de distributie a energiei electrice vor scadea in medie cu 12% de la 1 ianuarie 2016, ceea ce va insemna o reducere de 4-5% a valorii facturii finale.

 Sursa foto: ziuanews