FADERE ii semnaleaza lui IOHANNIS problemele romanilor din SPANIA privind rezidenta si cetatenia

Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) ii cere presedintelui KLAUS IOHANNIS sa sustina rezolvarea problemelor cu care se confrunta romanii din Spania, printre care conditiile pentru obtinerea dreptului de sedere si imposibilitatea dublei cetatenii.

FADERE ii scrie lui IOHANNIS, cu ocazia vizitei pe care presedintele o sustine de luni in Regatul Spaniei.

Organizatia ii cere sefului statului sa sprijine rezolvarea unor probleme cu care se confrunta comunitatea romaneasca din Spania.

Acestea ar fi faptul ca statul spaniol cere existenta unui cont de 3.900 de euro aplicantului la rezidenta, pentru ca acesta sa demonstreze ca are cu ce sa se intretina. Totodata, in schimbul documentelor de sedere se solicita si ca aplicantul sa aiba o asigurare de sanatate privata de minim un an.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS va efectua o VIZITA OFICIALA in SPANIA 

FADERE mai semnaleaza ca, in acest moment, in Spania locuiesc legal in jur de 900 000 de romani, iar o parte dintre ei ar dori sa primeasca cetatenia spaniola, insa nu sunt de acord sa isi piarda cetatenia romana. Romania nu are insa un acord bilateral de dubla cetatenie cu Spania.

“Rugamintea noastra este ca Romania sa semneze un tratat bilateral de dubla cetatenie cu Spania, incat romanii care vor sa devina si cetateni spanioli sa nu fie obligati sa isi piarda cetatenia romana”, se arata in comunicatul FADERE.

Presedintele KLAUS IOHANNIS sustine de luni o vizita de doua zile in Spania, in cadrul careia are programate intalniri cu regele Felipe al VI-lea, cu premierul Mariano Rajoy si cu reprezentantii comunitatii romanesti.

Sursa foto www.evz.ro