Fake News, asul din mâneca lui George Soros

De ce s-a angrenat, de fapt, miliardarul american George Soros, cu arme și mulți bani, în bătălia acerbă dusă împotriva fake-news. La prima vedere este o atitudine demnă de tot respectul însă atitudinea de războinic a lui Soros ascunde cu totul altceva. Mai precis, implicarea miliardarului american în războiul contra fake news are un scop bine delimitat.

Mai precis, eliminarea tuturor știrilor incomode pentru grupările finanțate de George Soros, dar și de stânga americană. Totodată, jocurile de culise manevrate din umbră de George Soros au ca scop cenzura internetului și a facebook-ului. Când vorbim despre mass media autohtonă, acest aspect a fost, inițial, devoalat de jurnaliștii de la flux24.ro încă din luna februarie a acestui an.

Sursa citată scria, la vremea respectivă, despre un eveniment de tip ”hackathon” găzduit la Sibiu al cărui scop  era acela ca așa zisele știri false să nu se mai distribuie prin intermediul Facebook-ului. Digi 24 și HotNews sunt două mijloace de presă care susțin cenzura internetului și a facebook motivând prin așa zisele știri false promovate de unele siteuri. Cele două entități media au susținut crearea unei liste negre a siteurilor din România în care dincolo de siteurile care dau știri tabloide și neverificate au inclus și media care nu le susține punctele de vedere, arăta Flux24.ro.

Citește și: RISE PROJECT, O COMUNITATE DE JURNALIȘTI CARE FACE INVESTIGAȚII SAU PROPAGANDĂ?

Factual este o grupare din România care colaborează la proiect și care a fost creată de Funky Citizens, un ONG de pe plaiurile mioritice. În ONG apar Elena Calistru, care lucrează de mulți ani pentru fundațiile lui Soros, dar și Codru Vrabie, un alt personaj legat de miliardarul de stânga american. Recent Funky Citizens a angajat mai mulți jurnaliști pentru acest proiect. Această grupare susține unul din proiectele dragi lui Soros: căsătoriile homosexuale, amintește flux.24.ro.

Revenind la planul miliardarului american trebuie precizat și faptul că politica anunțată de facebook de a elimina așa-zisele știri false este un proiect finanțat de George Soros și de alți oameni de afaceri de stânga, dezvăluie Breitbart, un influent site conservator american. Informații care au fost difuzate și de postul de televiziune american FOX News.

Există și o filială în România controlată tot de oamenii lui George Soros. IFCN, structura care se va ocupa de acest lucru, este găzduit de Institutul Poynter de Studii Media. O căutare sumară a site-ului Institutului Poynter constată că IFCN Poynter este finanțat în mod deschis de către Open Society Foundations Soros, precum și Fundația Bill & Melinda Gates, Google și Fondul Național pentru Democrație.  IFCN este, de asemenea, finanțat de Rețeaua Omidyar a miliardarului fondator al eBay, Pierre Omidyar. Rețeaua de Omidyar a incheiat un parteneriat cu Open Society si a dat subvenții unor părți terțe care sunt finanțați de Soros. Tides este unul dintre cei mai mari donatori de stânga din SUA.

Open Society Fundations care finanțează și organizația Rise Project. „În iunie 2013, Open Society Foundations’ Media Program a acordat suma de 24.900 USD pentru o serie de sesiuni de instruire în în domeniul jurnalismului de investigație și de evidențiere a datelor, precum și pentru proiect de colaborare transfrontalieră în Europa Centrală și de Est și nu numai”, se arată în raportul de activitate al Rise Project pe 2013.

Un alt donator important al IFCN este Fundatia Craig Newmark, organizația de caritate înființată de Craiglist Fondator Craig Newmark. Luni, cu doar câteva zile înainte de anunțarea parteneriatului cu Facebook, Poynter a emis un comunicat de presă arătând că Newmark i-a donat un milion de dolari.