Familiile nevoiase vor primi lunar TICHETE SOCIALE pentru a-si trimite copiii la GRADINITA

De saptamana viitoare, familiile nevoiase vor primi bani pentru a-si tine copiii la gradinita. De luni intra in vigoare legea prin care guvernul acorda lunar un tichet de gradinita pentru ca aceia fara posibilitati materiale sa fie trimisi la primele ore de studiu din viata, informeaza B1 TV. 

Tichetele sociale in valoare de 50 de lei vor putea fi folosite de familiile nevoiase doar pentru a-si trimite copiii la gradinita. Potrivit actului normativ care a fost publicat deja in Monitorul Oficial, parintii pot folosi aceste tichete doar pentru a cumpara mancare si haine pentru copii sau rechizite scolare. Potrivit datelor Ministerului Muncii, peste 110.000 de copii vor beneficia de astfel de tichete, insa, pentru a intra in posesia ajutorului social, trebuie indeplinite si cateva conditii.

Nu orice familie primeste acest tichet. Ajutorul se acorda familiilor cu mai putin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie, iar prezenta la gradinita este, de asemenea, o conditie obligatorie.

Tichetul este acordat pentru perioada septembrie – iunie, in baza unei cereri si a declaratiei pe proprie raspundere completata de parinti, iar persoanele care primesc deja beneficii sociale, care arata ca se incadreaza sub pragul de venit, nu mai trebuie sa faca un nou dosar, copiii lor devenind eligibili automat.De asemenea, mecanismul de acordare a tichetului nu ia in calcul ajutorul social, alocatia pentru copii, bursele sau subventiile agricole. 

Inscrierea in Programul “Fiecare Copil in Gradinita” este permanenta, pentru a permite familiilor sa isi inscrie copiii la gradinita si dupa inceperea anului scolar, iar tichetul se acorda incepand cu luna in care prescolarul a indeplinit criteriile de frecventa. Potrivit calculelor facute de Ministerul Muncii, impactul acestui tip de ajutor pentru copiii defavorizati va fi de 39 de milioane de lei pe an.

CONDITII PENTRU ACORDAREA TICHETELOR DE GRADINITA
– varsta minima a copilului sa fie de trei ani, implinita oricand pe parcursul anuluisscolar curent
– copilul sa nu fie mai mare de sase ani, varsta implinita dupa data de 1 septembrie a anului scolar curent;
– venitul lunar pe membru de familie sa fie de cel mult 284 de lei
– copiii trebuie sa fie prezenti zilnic la scoala, exceptie facand absentele pe caz de boala

Sursa foto: gandul