Fan al printării 3d? Atunci trebuie să știi aceste lucruri despre filamente printare 3D PLA versus ABS versus Nylon

PLA, ABS și Nylon sunt trei din cele mai populare materiale și filamente pentru imprimarea 3D. Toate pot fi extrudate pe imprimantele 3D de bază și sunt unele din cele mai accesibile filamente disponibile. Cei mai mulți specialiști se concentrează pe comparația dintre PLA și ABS, însă și Nylonul este un al treilea filament valoros, cu proprietăți demne de luat în considerare.

PLA și ABS sunt ambele termoplastice. PLA este mai puternic și mai rigid, în comparație cu ABS-ul, dar proprietățile slabe de rezistență la căldură sunt un indiciu care arată că PLA este în mare parte un material pentru cei amatori. ABS-ul este mai slab și mai puțin rigid, dar mai dur și cu o greutate mai mică, ceea ce îl face să fie un plastic mai pun pentru aplicațiile de prototipare.

În afară de PLA și filamente ABS, Nylonul este un plastic flexibil care injectează un nou set de proprietăți de filament în amestec, având rezistență chimică ridicată și duritate mai mare, în comparație cu PLA și ABS.

Filamentele PLA pentru printare 3D

PLA este un termoplastic ușor de utilizat, cu o rezistență sporită și o rigiditate mai mare decât ABS-ul și nylonul. Cu o temperatură de topire scăzută și deformare minimă, PLA este unul din cele mai ușoare materiale de imprimat 3D. Din păcate, punctul său de topire scazut îl face să-și piardă practic toată rigiditatea și rezistența la temperaturi de peste 50 de grade Celsius. În plus, PLA este fragil, ceea ce duce la obținerea unor piese cu durabilitate scăzută și rezistență slabă la impact.

Deși PLA este cel mai puternic dintre aceste 3 filamente pentru printare 3D, rezistența sa slabă la substanțe chimice și la căldură îl fac să fie folosit mai degrabă pentru aplicații tip hobby.

FIlamente ABS

ABS-ul este mai slab și mai rigid decât PLA, dar este un filament mai dur și mai ușor, mai potrivit pentru anumite aplicații mai serioase. ABS-ul este puțin mai durabil, cu circa 25% mai ușor și cu o rezistență la impact de patru ori mai mare. ABS-ul necesită mai mult efort pentru imprimare, în comparație cu PLA, pentru că este mai rezistent la căldură și predispus la deformare. Acest lucru necesită un pat încălzit și un extruder cu 40 – 50 de grade Celsius mai fierbinte.

Pentru că este mai dur decât PLA, filamentul ABS se pretează unor aplicații mai practice, cum ar fi prototiparea și piesele de utilizare finală cu presiune redusă.

Filamentele din Nylon

Nylonul este un plastic flexibil, durabil, cu mai puțină rezistență și rigiditate, în comparație cu PLA și ABS. Este mai maleabil, cu o rezistență la impact de zece ori mai mare decât ABS-ul. În plus, are și o rezistență chimică mai bună, ceea ce deschide posibilitatea mai multor aplicații industriale. Nylonul necesită o atenție suplimentară la imprimare, pentru că trebuie extrudat la temperaturi ridicate. În plus, pentru că are tendința de a absorbi umezeala din aer, trebuie păstrat într-un recipient uscat. De reținut, în aceeași măsură, ca nu toate imprimantele funcționează cu filamente – unele modele, precum faimoasele imprimante 3D Formlabs funcționează cu rasina. În schimb, tipologiile de filamente amintite mai sus, se potrivesc imprimantelor Ultimaker – de precizie similară cu Formlabs și utilizate pe scara largă în industria producătoare de masini, în robotica sau chiar în arhitectura și design.