FANTANILE ARTEZIENE din zona Unirii vor purta numele unor PERSONALITATI ISTORICE

Peste 20 de FANTANI ARTEZIENE din zona Unirii, care vor purta numele unor PERSONALITATI istorice, dar si numele anotimpurilor, vor fi inaugurate vineri, de ZILELE BUCURESTIULUI, cand va avea loc si un spectacol multimedia, pe teme de muzica clasica, pop, rock si jazz, se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Capitalei.

Cele 22 de FANTANI ARTEZIENE din zona Unirii vor prinde viata vineri, de la ora 19.00, in cadrul unui spectacol live multimedia sustinut de Zoli Toth Band, organizat cu ocazia aniversarii a 555 de ani de la prima atestare documentara a Bucurestiului, potrivit sursei citate.

Cinci dintre fantani, care fac parte din tronsonul 1, vor purta nume simbolice inspirate de istoria orasului – Fantana A.I. Cuza, Fantana Grigore I. Ghica, Fantana Centrala – Fantana lui Bucur, Fantana Constantin Brancoveanu, Fantana Emilian Pache Protopopescu.

Celelalte 17 fantani, din tronsonul 2, respectiv cele de la Piata Unirii – Piata Constitutiei pana la Palatul Parlamentului, se vor numi, cate patru, Fantanile Primaverii, Fantanile Verii, Fantanile Toamnei si Fantanile Iernii, iar una se va numi Fantana aniversara “Vlad Tepes – Bucuresti 555”.

Spectacolul live multimedia sustinut de Zoli Toth Project, in cadrul proiectului “Bach in showbiz”, include muzica clasica, pop, rock, jazz si folclor romanesc, propuse de compozitorul Adrian Enescu.

Citeste si: ZILELE BUCURESTIULUI, calendarul COMPLET al evenimentelor

Bucurestenii care vor fi prezenti la eveniment vor primi din partea organizatorilor o brosura informativa despre istoria Bucurestiului si a personalitatilor marcante care si-au pus amprenta asupra Capitalei.

Primaria Capitalei si Apa Nova Bucuresti au inceput in luna mai lucrarile de reabilitare, modernizare si extindere a fantanilor de pe Bulevardul Unirii, in cadrul proiectului “Fantani Arteziene Bucuresti”.

Potrivit reprezentantilor Apa Nova, au fost inlocuite, modernizate si automatizate instalatiile de apa ale fantanilor, fiind reabilitate si inlocuite parti ornamentale ale acestora.

Citeste si: TRASEUL CULTURAL NOCTURN, cu ocazia Zilelor Bucurestiului

De asemenea, au fost montate instalatii de lumini si sunete, dar si senzori, inclusiv pentru vant, care reduc sau opresc jeturile de apa atunci cand este vant puternic. Senzorii opresc apa si atunci cand intra persoane in fantana. Toate fantanile vor fi controlate de la distanta, folosindu-se sistemul Scada. Muzica, jetul de apa si culorile vor fi, de asemenea, controlate de la distanta.

Sistemul de iluminare al fantanilor este actionat si controlat cu ajutorul unui program pentru calculatoare, ce poate reda aproape toate culorile din spectrul ROGVAIV (rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet). Tot prin intermediul acestui soft, fantanile arteziene pot fi programate astfel incat jocul jeturilor de apa si al luminilor sa fie corelat cu orice piesa muzicala.

Investitia pentru lucrarile de reabilitare, modernizare si extindere a fantanilor din zona Unirii a fost suportata de Apa Nova.

Sursa foto: facebook.com