Fascinant! Locuinta de peste 7000 ani, descoperita in Romania!

O locuinta ce dateaza din perioada 5200-5100 inainte de Hristos a fost descoperita de arheologi in localitatea Baia, din Suceava! Descoperirea uimitoare face parte din civilizatia pre-Cucuteni!

Locuinta face parte dintr-o civilizatie care cuprindea actualul spatiu din Moldova, sud-estul Transilvaniei, Republica Moldova si Ucraina, a explicat directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, citat de mediafax.ro.

Arheologul sucevean a precizat ca datarea se va face cu Carbon 14 la un laborator din Germania. Primul sit de acest fel fusese descoperit cu mai bine de jumatate de secol inainte, in anul 1951.

Locuinta descoperita la Baia este foarte mare, de aproximativ 92 de metri patrati, fiind cea mare locuinta gasita vreodata in cultura pre-Cucuteni, a spus Ursu, care a subliniat ca locuinte mari au aparut o mie de ani mai tarziu, in perioada Cucuteni.

Cultura Cucuteni, faimoasa pentru frumoasele vase pictate, acoperea o zona de 35.000 de kilometri patrati din Romania, Moldova si Ucraina de azi. Cultura s-a dezvoltat in perioada 4.800 – 3.000 i.Hr. Insa locuinta descoperita de arheologi la Baia este si mai veche.

In locuinta s-au descoperit fragmente de vase de ceramica, o vatra, rasnite, unelte, dar si un pandantiv de piatra, piesa considerata unicat in arealul pre-cucutenian. Rasnitele sugereaza ca prelucrarea granelor era importanta.

Sursa foto: realitatea.net