FASIA GAZA: TRUPELE TERESTRE israeliene au inceput sa se RETRAGA

TRUPELE TERESTRE au inceput duminica sa se RETRAGA din FASIA GAZA, in paralel cu finalizarea de catre Israel a operatiunilor de distrugere a tunelurilor palestiniene, dar raidurile aeriene au continuat, provocand moartea a cel putin 15 palestinieni, scrie Agerpres, care citeaza DPA.

Postul de radio al armatei israeliene a transmis ca majoritatea trupelor combatante au revenit pe teritoriul israelian, dar responsabilii citati au subliniat ca o parte din soldati vor ramane in pozitii-cheie si vor avea suport aerian masiv.

Acestia au adaugat ca se asteapta ca demolarea tunelurilor sa fie finalizata in urmatoarele 24 de ore, blocand astfel accesul militantilor palestinieni in Israel in scopul uciderii sau capturarii de militari sau civili.

Israelul a anuntat sambata seara ca nu va mai purta negocieri indirecte cu miscarea islamista Hamas, care controleaza FASIA GAZA. Duminica, armata a recunoscut ca un soldat al sau dat disparut si despre care se credea ca a fost capturat a fost ucis in lupte.

Citeste si: FASIA GAZA. Armata ISRAELIANA se RETRAGE din zona de conflict

O comisie speciala condusa de rabinul sef al armatei a conchis ca Hadar Goldin a fost ucis vineri. Familia a fost informata si a acceptat concluzia, a mentionat armata.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat ca, “dupa ce distrugerea tunelurilor se va incheia, Fortele de aparare israeliene se vor repozitiona pentru continuarea campaniei noastre conform cerintelor de securitate”. “Ne vom redesfasura pe pozitii care ne sunt convenabile pentru a reduce presiunile la adresa soldatilor nostri. Dar vom continua campania pana cand ne vom realiza obiectivele”, a spus prim-ministrul israelian.

In ce-l priveste, purtatorul de cuvant al Hamas, Abu Zuhri a declarat ca Israelul va “plati un pret” indiferent daca ramane in Gaza, se retrage sau alege sa negocieze.

Citeste si: RAZBOI FASIA GAZA: Imaginea unui baietel palestinian de 6 ani a devenit SIMBOLUL conflictului. FOTO

Operatiunile militare au continuat in acest context, mai ales in orasul Rafah din sudul Fasiei Gaza, care este de vineri scena unor lupte intense. Cel putin zece palestinieni membri ai aceleiasi familii au fost ucisi intr-un raid aerian asupra unei case din Rafah, iar alti cinci au fost ucisi in raiduri in centrul Fasiei Gaza, potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii din Gaza. Intre cei morti se numara si o fetita de patru ani, a precizat acesta.

Conform Ministerului Sanatatii din Gaza, de la declansarea ofensivei israeliene, la 8 iulie, cel putin 1.737 palestinieni au fost ucisi, intre care 400 de copii, alti 9.000 au fost raniti si peste 10.000 de case au fost distruse sau avariate de catre Israel.

Peste 250.000 de palestinieni, aproximativ 15 la suta din populatie, si-au abandonat locuintele, iar circa jumatate din teritoriul Gazei este considerat nesigur pentru civili.

Totodata, 63 soldati israelieni, doi civili si un cetateni thailandez si-au pierdut viata in contextul luptelor la sol cu militanti palestinieni si al atacurilor cu rachete si mortiere.

Sursa foto: stiri.acasa.ro