FEDERATIA RUSA a ratificat tratatul privind crearea UNIUNII ECONOMICE EURASIATICE

Vladimir Putin a anuntat vineri ca a promulgat legea privind ratificarea tratatului referitor la instituirea Uniunii Economice Eurasiatice si ca Rusia este pregatita sa inceapa o noua era in domeniul comertului exterior cu China si cu alti parteneri, efectuand operatiuni in monede precum yuanul sau euro, relateaza TASS, citata de Agerpres.

“Acesta este un pas important in activitatea noastra comuna de integrare cu partenerii nostri cei mai apropiati” Belarus si Kazahstan, a subliniat seful statului rus, amintind ca Uniunea Economica Eurasiatica ar urma sa inceapa sa functioneze la 1 ianuarie 2015.

CITESTE SI: REPUBLICA MOLDOVA, Ucraina si Georgia AU SEMNAT vineri ACORDURILE DE ASOCIERE cu UE 

Cele doua camere ale Adunarii Federale — Duma de Stat (camera inferioara) si Consiliul Federatiei (camera superioara) — au ratificat deja acordul, iar promulgarea acestuia de catre presedintele rus incheie practic procesul ratificarii de catre partea rusa. Referitor la trecerea la alte valute decat dolarul in relatiile comerciale externe ale Rusiei, presedintele Putin a amintit ca recent compania Gazprom a efectuat deja primele livrari de proba in China contra ruble.

“Pe viitor, intentionam sa utilizam activ valutele nationale in comertul cu resurse energetice, precum si in efectuarea altor plati externe atat cu Republica Chineza, cat si cu alti parteneri”, a afirmat liderul rus, evocand ca un mecanism in acest sens a fost creat in cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). “Vedem in utilizarea monedelor nationale un mecanism serios pentru reducerea riscurilor, noi oportunitati pentru participantii la viata economica”, a spus presedintele rus.

CITESTE SI: VLADIMIR PUTIN: Rusia nu se va abate de la calea aleasa 

La inceputul lunii august, Banca Centrala a Rusiei si Banca Populara Chineza au convenit asupra unui proiect de acord privind schimbul de active in ruble si yuani. Companii de stat ruse, precum Gazprom si Corporatia unificata in domeniul constructiei de vase maritime si-au declarat disponibilitatea de a trece la operatiuni in yuani.

Ministrul adjunct de finante rus Aleksei Moiseev a declarat in septembrie ca daca China va elimina restrictiile privind tranzactiile in valuta pentru operatorii din Rusia, cele doua tari vor putea efectua aproximativ jumatate din comertul lor bilateral in yuani si ruble. “Potentialul e enorm. Cred ca pana la 50% din comertul nostru poate fi efectuat in moneda nationala”, a declarat acesta pentru TASS.

Sursa foto: ria.ru