Federica Mogherini propune reapropierea Uniunii Europene de Rusia

Sefa politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a transmis, in cursul acestei saptamani, statelor membre UE un document “pe tema relatiilor cu Rusia” in care propune redeschiderea comunicatiilor cu Rusia. Financial Times, care a vazut documentul, se intreaba dacaUE se pregateste de o revenire la relatiile de normalitate cu Rusia.

Desi documentul este descris de semnatar ca prezentand un simplu subiect de discutii si insista ca nu poate exista o revenire la relatiile obisnuite, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, in el se vorbeste despre o reluarea a discutiilor cu Kremlinul pe mai multe teme, asta chiar daca presedintele rus Vladimir Putin nu respecta principiile de interactiune stabilite la Minsk.

Citeste si: RUSIA. INCHISOARE PENTRU UN BARBAT CARE A MANIFESTAT CU O PANCARTA “JE SUIS CHARLIE” LANGA KREMLIN

“Ar trebui oare ca UE sa aiba in considerare reluarea dialogului politic, cu scopul de a asigura o atitudine mai cooperanta din partea Rusiei in abordarea provocarilor regionale majore si pentru a promovarea interesele UE, inclusiv privind drepturile omului?”, se intreaba autorul documentului.

Potrivit unor oficiali europeni implicati in discutiile generate de document, versiunea originala transmisa de biroul Federicai Mogherini incuraja o reapropiere si mai mare de Rusia, insa a intrat in manile fostului premier polonez Donald Tusk, care conduce acum Consiliul European, acesta solicitand o atitudine mai dura fata de Rusia. De abia ulterior documentul a fost transmis statelor membre, mai scrie Financial Times.