FEDERICA MOGHERINI: UE va sustine Republica Moldova in implementarea Acordului de Asociere

Uniunea Europeana (UE) va sustine Republica Moldova in implementarea Acordului de Asociere, a declarat, luni, la Chisinau, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini (foto), aflata in prima vizita in strainatate de la desemnarea la conducerea diplomatiei europene, relateaza IPN, in pagina electronica.

“Cu siguranta, trebuie sa reconfirmam alegerea pro-europeana, care este o alegere pro-cetateni. Simbolismul este foarte important, dar sunt importante realizarile si rezultatele concrete”, a afirmat Federica Mogherini.

CITESTE SI: MOSCOVA ar putea sa SUSPENDE sau sa REZILIEZE mai multe acorduri cu Chisinaul 

Intr-o intrevedere cu premierul Iurie Leanca, Federica Mogherini a afirmat ca “Republica Moldova este un exemplu pentru statele cu aspiratie europeana, pentru ca a ales calea de a merge spre Vest si, in acelasi timp, opteaza pentru pastrarea unor bune relatii cu Estul”, arata un comunicat al Guvernului de la Chisinau.

Ministrul italian de Externe, care va prelua din 1 noiembrie conducerea diplomatiei UE, a participat, luni, la Chisinau, la reuniunea Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova. Reuniunea a avut loc in conditiile in care incepand de luni se aplica provizoriu prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana, inclusiv Acordul de Liber Schimb. Astfel, majoritatea taxelor vamale la marfuri vor fi eliminate, cu unele exceptii, dupa ce Acordul intra in vigoare. De asemenea, exportatorii moldoveni de fructe si legume vor fi scutiti, incepand din 1 septembrie, de preturile indicative care se aplica la vama, potrivit Unimedia.

Pe fondul embargoului impus de Rusia asupra importurilor de fructe si legume din Republica Moldova, ministrii de Externe din UE au fost intampinati la Chisinau cu mere, relateaza Jurnal de Chisinau. De asemenea, la Palatul Republicii, unde a avut loc reuniunea, a fost instalat un mar gigantic.

CITESTE SI: IURIE LEANCA: Republica MOLDOVA REVINE ACASA prin semnarea acordului de asociere cu UE 

Rusia a introdus de la 31 august taxe vamale la importul a 19 produse din R. Moldova, intre care carne, grau, zahar, legume, bauturi alcoolice si mobila. Aceste produse erau scutite de taxe la import in baza unui acord bilateral de comert liber, potrivit IPN.

Restrictiile impuse de Moscova la importul de fructe moldovenesti sunt legate de riscul reexportarii de marfuri din Uniunea Europeana, dupa ce Chisinaul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, a declarat recent vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Autoritatile de la Chisinau au afirmat insa in mai multe randuri ca motivele acestor restrictii sunt mai mult de natura politica decat economica.

Sursa foto: corierre.it