FELIPE AL VI-LEA a fost PROCLAMAT REGE al Spaniei in fata parlamentului spaniol

FELIPE AL VI-LEA a fost PROCLAMAT joi REGE al Spaniei in fata parlamentului spaniol, in urma unei ceremonii solemne care a avut loc in sala de plen a Congresului Deputatilor, in dreptul coroanei si sceptrului monarhiei spaniole.

“Jur sa-mi indeplinesc sarcinile cu fidelitate, sa apar Constitutia si legile ei si sa respect drepturile cetatenilor si comunitatilor autonome spaniole”, a jurat REGELE FELIPE AL VI-LEA pe un exemplar din Constitutia tarii din anul adoptarii, in 1978.

“Camerele reunite ale legislativului spaniol v-au primit juramantul. Sunteti PROCLAMAT REGE al Spaniei”, a rostit presedintele Congresului Deputatilor. Jesus Posada a strigat apoi “Traiasca Regele! Traiasca Spania” si in legislativ a urmat intonarea imnului national al Spaniei.

REGELE FELIPE AL VI-LEA si-a inceput apoi discursul de PROCLAMARE. El a promis ca va conduce “o monarhie parlamentara innoita, pentru vremuri noi” in Spania, tara cu care se identifica si in care crede.

Citeste si: FELIPE AL VI-LEA este noul REGE al Spaniei

REGELE FELIPE AL VI-LEA s-a angajat sa reprezinte Spania cu care se identifica, monarhia parlamentara in care crede, o monarhie innoita, pentru vremuri noi. “Avem o tara mare, suntem o mare natiune. Haideti sa credem si sa avem incredere in ea!”, i-a indemnat el pe cei prezenti la ceremonia de proclamare. FELIPE AL VI-LEA s-a declarat mandru de spanioli si si-a manifestat dorinta ca spaniolii, la randul lor, sa se poata simti mandri de noul rege.

“Coroana trebuie sa se apropie de cetateni”, si-a exprimat convingerea noul monarh. “Azi, mai mult ca niciodata, cetatenii ne cer ca principiile morale si etice sa ne inspire, iar caracterul exemplar sa ne conduca activitatea”, a precizat el. In acelasi timp, FELIPE AL VI-LEA a aparat “unitatea Spaniei, dar nu uniformitatea” si s-a angajat in fata parlamentarilor sa construiasca “proiectul Spaniei in care incap toti”.

Citeste si: JUAN CARLOS semneaza miercuri ULTIMUL act in calitate de REGE al SPANIEI

In privinta politicii externe, noul monarh al Spaniei s-a referit la locul tarii sale in Europa. “Spania este Europa”, a afirmat el cu hotarare. In plus, REGELE FELIPE AL VI-LEA a subliniat si legaturile privilegiate pe care le are Spania cu tarile latino-americane.

Nu in ultimul rand, REGELE FELIPE AL VI-LEA a tinut, inainte de inceperea propriu-zisa a discursului, sa-si exprime recunostinta fata de parintii lui, regele Juan Carlos — “care a vrut sa fie regele tuturor spaniolilor si asa a fost” — si pentru sprjinul neconditionat al reginei Sofia.

Regele Juan Carlos nu a asistat la ceremonia de PROCLAMARE a fiului sau. In schimb au fost prezenti, alaturi de noul rege si noua regina, fiicele lor, mama printului Felipe, actuala regina Sofia, sora lui cea mare, infanta Elena, precum si infantele Pilar si Margarita, surorile actualului rege Juan Carlos.

Sursa foto: indicepr.com