FEMEILE castiga cu 9% mai putin decat BARBATII si sunt HARTUITE la LOCUL de MUNCA

Femeile castiga cu 9% mai putin decat barbatii si sunt hartuite la munca, spune un document al Guvernului, care recomanda firmelor sa dezvolte programe de munca la domiciliu sau servicii day-care pentru copiii angajatelor.

La nivel european, femeile muncesc 70 de minute pentru a castiga salariul barbatilor pentru 60 de minute sau, la fiecare 100 de euro castigati de barbati, femeile castiga doar 86 de euro, se arata in documentul citat de jurnalistii de la Profit.

Astfel, o femeie castiga in medie cu 16,4% mai putin decat un barbat, in timp ce in Romania diferenta este de 9%. Cauzele acestor diferente ar fi ca munca femeilor este inca privita ca fiind mai putin valoroasa, dar si stereotipurile de gen, care limiteaza alegerea studiilor si profesiei pentru femei ca si pentru barbati. Astfel, apar ocupatii dominate de femei, care sunt mult mai slab remunerate fata de ocupatiile dominate de barbati.

In acelasi timp femeile au ocupatii situate pe o scara valorica mai joasa, cu un program de lucru mai scurt si mai flexibil, si pentru a se putea ocupa de copii. Din acelasi motiv, ele sunt nevoite sa isi intrerupa parcursul in cariera, astfel ca pot fi discriminate si in ceea ce priveste accesul la formare si promovare profesionala.

“Mentinerea vulnerabilitatii femeilor pe piata muncii are drept consecinta aparitia si perpetuarea unor situatii de discriminare pe criteriul de sex, precum: existenta unei diferente salariale intre femei si barbati, dezechilibrul intre viata personala, de familie si viata profesionala, lipsa reprezentarii femeilor in procesul de decizie prin ocuparea unor functii de conducere, dar si situatii precum hartuirea la locul de munca, incalcarea drepturilor legale ale femeilor care se intorc din concediul de maternitate si concediul de crestere si ingrijire a copiilor”, arata documentul citat.

Guvernantii vor sa incurajeze firmele private sa dezvolte servicii de tipul day-care pentru copiii angajatilor, dar si programe de lucru flexibile pentru angajatii care, in familie, au in ingrijire copii si alte persoane dependente.

De asemenea, se doreste incurajarea barbatilor sa preia o parte dintre responsabilitatile de ingrijire a copiilor. Guvernul si-a propus sa finanteze din fonduri europene doua programe nationale in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati si violentei in familie pentru perioada 2016-2018.

Primul are drept scop promovarea economiei sociale si antreprenoriatului feminin si cresterea oportunitatilor de angajare pe piata muncii pentru femei din orase mici cu pana la 20.000 de locuitori si din mediul rural. Programul se va derula pe o perioada de doi ani, iar proiectele vor avea o durata de maximum 18 luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2018, bugetul fiind de 2,33 milioane lei.

Un al doilea program are ca grup tinta tineri si tinere cu varsta intre 14-30 ani, care sa fie informati cu privire la traseele de cariera si alegerea libera a profesiilor viitoare prin depasirea stereotipurilor de gen ocupationale. Programul se va derula tot timp de doi ani, cu un buget total de 1,19 milioane lei.

Sursa text: Profit