Femeile gravide și hemoroizii. Simptome și prevenție

În articolul de față vom aborda un nou subiect delicat legat de persoanele care au probleme cu hemoroizii, și anume femeile gravide. Din păcate, masele hemoroidale sunt un efect secundar al sarcinii la femei, dar această afecțiune da bătăi de cap la peste 75% dintre femeile gravide. Majoritatea femeilor gravide au mari bătăi de cap cu prezența acestei afecțiuni în primul sau al doilea trimestru de sarcină.

În continuare puteți afla simtomele, tratamentul dar și cum se pot preveni femeile gravide boala hemoroidală. Potrivit statisticii la femeile care nu au născut, afecțiunea se întâlnește de 5 ori mai rar decât la femeile gravide. În plus, cu cât vârsta femeilor gravide este mai înaintată cu atât incidența maselor hemoroidale este mai mare.

Dezvoltarea fătului în burtică, schimbările hormonale, constipația crează condiții proprice acutizării bolii hemoroidale ano-rectale la femeile gravide. Această afecțiune sunt doar un efect secundar al sarcinii și apar din cauza modificării dietei femeii însărcinate. Sedentarismul la care este supusă în al treilea trimestru de sarcina este un alt efect. Ultimul dar nu cel din urmă efect este cel al măririi uterului, ceea ce duce la constipație cronică.

Simptomele hemoroizilor la femeile gravide

Simptomele clinice ale acestei afecțiuni la femeile gravide se manifestă identic că și la alte categorii de pacienți. Umflături mici, mâncărimi și arsuri anale, uneori asociate cu dureri și sângerări. De cele mai multe ori, însă, masele hemoroidale la gravide evoluează asimptomatic (fără acuze). Diagnosticul se pune în baza anoscopiei sau rectoscopiei (investigație care determina prezența nodulilor hemoroidali pe pereții rectului).

CITESTE SI: TRATAMENT HEMOROIZI EXTERNI. CITESTE TOTUL DESPRE SIMPTOMELE, APARITIA, PREVENIREA SI TRATAREA ACESTORA

Femeile gravide se confruntă adesea cu, constipația, această tulburare de tranzit intestinal, care figurează în scrierile medicale că fiind una dintre principalele cauze ale apariției bolilor hemoroidale. Presiunea crescută exercitată în zona pelvisului și a venei cave inferioare. Această din urmă este o venă voluminoasă, care drenează sângele părții de jos a corpului (abdomen, bazin și membre inferioare). Pe măsură ce volumul uterului crește, sporește și presiunea creată asupra acestei vene. Drept urmare, transportul sângelui devine mai anevoios, ceea ce provoacă umflarea și dilatarea venelor aflate în vecinătatea imediată.

Profilul hormonal este o altă cauză a apariției maselor hemoroidale la femeile însărcinate. În timpul sarcinii crește foarte mult secreția de progesteron. Acest hormon care determină relaxarea pereților venoși, făcându-i mult mai vulnerabili, mai predispuși dilatațiilor sau chiar spărturilor. Acestui cumul de factori specifici i se mai pot adauga și alte cauze. Lipsa exercițiului fizic, statul jos timp îndelungat, dieta redusă în fibre, obezitatea, tusea cronică și chiar ereditatea.

De unde această predispoziție pentru hemoroizi la femeile gravide?

Din nefericire, sarcina întrunește mai multe condiții care favorizează apariția unor boli hemoroidale în sarcina. Dintre acestea, cele mai importante sunt:

Constipatia

Femeile însărcinate se confruntă adesea cu această tulburare de tranzit intestinal, care figurează în scrierile medicale că fiind una dintre principalele cauze ale apariției maselor hemoroidale. Presiunea crescută exercitată în zona pelvisului și a venei cave inferioare. Această din urmă este o venă voluminoasă, care drenează sângele părții de jos a corpului (abdomen, bazin și membre inferioare). Pe măsură ce volumul uterului crește, sporește și presiunea creată asupra acestei vene. Drept urmare, transportul sângelui devine mai anevoios, ceea ce provoacă umflarea și dilatarea venelor aflate în vecinătatea imediată.

Profilul hormonal

În timpul sarcinii crește foarte mult secreția de progesteron, hormon care determina relaxarea pereților venoși, făcându-i mult mai vulnerabili, mai predispuși dilatatiilor sau chiar sparturilor. Dar asta nu e tot. Se mai pot adaugă lipsa exercițiului fizic, statul jos timp îndelungat, dietă redusă în fibre, obezitatea, tusea cronică și chiar ereditatea.

În primul rând, femeile gravide pot preveni apariția acestei afecțiuni, printr-o alimentație corectă, bogată în lichide, fructe și legume și fibre. Dar și prin mișcare și prin a evita să stai jos pentru multă vreme în aceeași poziție. În al treilea trimestru de sarcina este bine să îți ții picioarele ridicate mereu, și să stai lungită atunci când se poate, în loc să stai în șezut. Dacă, totuși, boală hemoroidală își face de cap, femeile însărcinate pot alege să îi trateze cu un produs care nu afectează sarcina.

Acutizările nedorite ale hemoroizilor la femeile insarcinate

Acutizarile nedorite ale maselor hemoroidale la femeile însărcinate pot fi prevenite, dacă se depistează la timp prezența acestora. Evaluarea completă a anamnezei – examinarea manuală a intestinului gros poate depista această boală. Medicul proctolog poate stabili un algoritm adecvat de tratament pentru fiecare femeie gravidă.

CITESTE SI: TRATAMENT HEMOROIZI INTERNI. CITESTE TOTUL DESPRE SIMPTOMELE, APARITIA, PREVENIREA SI TRATAREA ACESTORA

Este foarte important de știut că acesta afecțiune nu este periculoasă nici pentru femeile însărcinate, nici pentru fătul din burtică. Însă este clar că în cazul femeilor gravide crează disconfort sau chiar dureri, iar uneori duc la complicații mai serioase. Pentru a evita probleme mai grave, medicul poate recomandă medicamente sau supozitoare pe baza de glicerină, pentru a facilita tranzitul intestinal. Dar iată și câteva sfaturi extrem de utile care pot preveni apariția maselor hemoroidale la femeile însărcinate:

Femeile gravide trebuie să evite din răsputeri sedentarismul pentru că statul prelungit pe scaun îngreunează circulația sanguină și pune presiune pe venele anorectale.

Femeile însărcinate trebuie să facă exerciții Kegel. Acestea au menirea de a intensifica circulația în zona rectala și de a întări mușchii din jurul anusului, reducând drastic probabilitățile de apariție a masei hemoroidale. Cel mai simplu exercițiu Kegel constă în contractarea muschiului pubococcigian timp de două secunde. Apoi relaxarea lui timp de alte două secunde, în serii de câte zece contracții, respectiv relaxări.

Ai grijă de digestia ta

Constipatia nu trebuie să-și facă apariția și, în acest scop, femeile însărcinate trebuie să aibă grijă să se hidrateze corespunzător și să mănânce alimente bogate în fibre. În meniul zilnic al femeilor gravide trebuiesc incluse cât mai multe fructe și legume în stare proaspătă, deoarece conțin din abundență atât apă, cât și fibre și, în plus, sunt pline de enzime care facilitează digestia.

Un alt aliment indicat este iaurtul. Acesta va repopulă în mod regulat tractul digestiv cu bacteria Lactobacillus Acidophilus ajutându-l să funcționeze corect. O altă măsură eficientă pentru prevenirea și/sau combaterea constipației la femeile gravide este obiceiul de a consumă trei lingurițe de miere de albine pe zi, simplă sau amestecată cu oțet de mere. Și uleiul de măsline poate veni în ajutorul femeilor gravide, datorită efectului lubrifiant asupra intestinelor. În caz de urgență, femeile însărcinate pot apela la zeamă de varză.

Ai grijă la somn și la mersul la toaletă

Femeile gravide care vor să evite apariția afecțiunii trebuie să meargă la toaletă imediat ce simt nevoia și nu trebuie să se forțeze în timpul scaunelor.

Totodata femeile însărcinate pot reduce foarte mult posibilitatea apariției bolii hemoroidale dacă vor alege să doarmă mai mult pe partea stânga deoarece dacă vor alege să stea întinsă mai mult pe partea dreapta, greutatea uterului va strangula, la propriu, venă cava, îngreunând circulația sanguină și așa destul de încetinită și deficitară.

Simptomatologia deranjantă caracteristică maselor hemoroidale la femeile gravide poate fi redusă la tăcere prin aplicări locale de cuburi de gheață îmbrăcate în material textil, de mai multe ori pe zi. Calmante sunt și băile de șezut în apă călduță, timp de 10-15 minute. Și mai eficiente sunt cele în care se adaugă puțin ulei de cetină sau pin. Binefăcătoare sunt și băile în infuzii de plante cu proprietăți antiinflamatorii, precum gălbenelele, mușețelul și echinacea. După infuzare, pliculețele de ceai poți fi folosite pe post de comprese. De mare ajutor sunt și alifiile de gălbenele, arnica și aloe vera.

CITESTE SI: CUM SE VINDECA HEMOROIZII CU AJUTORUL EXERCITIILOR FIZICE

Strategii pentru prevenirea hemoroizilor în sarcină

Ca să nu ajungi în situația de a-i trata, cel mai bine e să fii prevăzătoare și chiar din primele luni de sarcina să-ți ajuți corpul să împiedice formarea unor mase hemoroidale în sarcina. Așadar, dacă vrei să diminuezi considerabil riscurile, atunci iată 5 sfaturi de care trebuie să ții cont:

1. Fugi de sedentarism! – statul prelungit pe scaun îngreunează circulația sanguină și pune presiune pe venele anorectale. Profită de fiecare ocazie pentru a face măcar câțiva pasi.

2. Evita constipația! În acest scop, ai grijă să te hidratezi corespunzător și să mănânci alimente bogate în fibre. Ai în vedere să incluzi în meniul zilnic mai multe fructe și legume în stare proaspătă, deoarece conțin din abundență atât apă, cât și fibre și, în plus, sunt pline de enzime care facilitează digestia. Un alt aliment de care e bine să nu te ferești este iaurtul. Acesta îți va repopulă în mod regulat tractul digestiv cu bacteria prietenoase (Lactobacillus Acidophilus), ajutându-l să funcționeze corect.

Nu evita produsele naturiste

O altă măsură eficientă pentru prevenirea și/sau combaterea constipației este să-ți faci un obicei din a consumă trei lingurițe de miere de albine pe zi, simplă sau amestecată cu oțet de mere. Prima ia-o dimineață, pe stomacul gol, apoi bea un pahar cu apă și nu sări peste micul dejun. Și uleiul de măsline îți poate veni în ajutor, datorită efectului lubrifiant asupra intestinelor. Îl poți lua că atare, câte două lingurițe pe zi, una dimineață și altă seară, sau îl poți adaugă în dresinguri pentru salate.

În caz de urgență, poți apela la zeamă de varză – nu e bună doar pentru mahmureală, ci și pentru constipație, 2-3 pahare între mese rezolvând problema imediat. Nu uită nici de tărâțele de Psyllium și semințele de în – sunt alte două remedii eficiente în caz de constipație. La ele poți recurge cu încredere, întrucât nu sunt contraindicate în sarcină.

3. Mergi la toaletă imediat ce simți nevoia și nu te forță în timpul scaunelor. Cel mai bine e să încerci metodă respiratului adânc pentru a crea presiune în cavitatea abdominală și a ușura eliminarea.

Femeile gravide nu trebuie să renunțe la exercițiile fizice

4. Fă zilnic exerciții Kegel. Acestea intensifica circulația în zona rectala și întăresc mușchii din jurul anusului, reducând drastic probabilitățile de apariție a hemoroizilor. Unde mai pui că-ți tonifică și mușchii întregului planșeu pelvin, de a cărui condiție fizică depinde durata travaliului, eficientă impingerilor din timpul nașterii, precum și refacerea postpartum. Cel mai simplu exercițiu Kegel constă în contractarea muschiului pubococcigian timp de două secunde, urmată de relaxarea lui timp de alte două secunde, în serii de câte zece contracții, respectiv relaxări, pe care e indicat să le repeți de cel puțin zece ori pe zi.

5. Dormi pe partea stânga. Dacă vei stă întinsă pe partea dreapta, greutatea uterului va strangula, la propriu, venă cava, îngreunând circulația sanguină și așa destul de încetinită și deficitară.

Remedii verificate împotriva bolii hemoroidale la femeile însărcinate

Simptomatologia deranjantă caracteristică afecțiunii poate fi redusă prin aplicări locale de cuburi de gheață îmbrăcate în material textil, de mai multe ori pe zi. Calmante sunt și băile de șezut în apă călduță, timp de 10-15 minute. Și mai eficiente sunt cele în carea adaugi puțin ulei de cetină sau pin. Binefăcătoare sunt și băile în infuzii de plante cu proprietăți antiinflamatorii, precum gălbenelele, mușețelul și echinacea. După infuzare, pliculețele de ceai poți fi folosite pe post de comprese. De mare ajutor sunt și alifiile de gălbenele, arnica și aloe vera.

În cazul în care disconfortul este major, nu ezită să te adresezi unui medic proctolog. Cele mai multe afecțiuni hemoroidale pot fi tratate prin metode minim invazive care pot fi efectuate în sarcina.  Vorbim aici de ligaturarea cu inele din latex (random band ligation) sau scleroterapie.


src=”https://www.facebook.com/tr?id=133829197339853&ev=PageView&noscript=1″
/>