Fenechiu: Nu mi-e teama de o condamnare, mi-as dori ca procesul sa fie televizat

Relu Fenechiu

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat marti la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care judeca in completul de cinci recursul in dosarul Transformatorul, ca nu se teme de o condamnare, afirmand inca ca si-ar dori ca acest proces sa fie televizat, pentru ca toata lumea sa vada ca este nevinovat.

“Stiind ca nu am gresit cu nimic, nu exista vreun text de lege de care cineva sa ma acuze ca l-am incalcat. Cunosc fiecare fila din motivatia pentru care am fost condamnat si sunt pregatit sa combat fiecare rand. Eu cred ca acest complet de cinci nu este un complet de care nu scapa nimeni, ci e completul cel mai avizat din Romania care sa faca dreptate. 

Nu mi-e teama de o condamnare dupa ce s-a intamplat ieri (condamnarea lui Adrian Nastase – n.r), dar mi-as dori ca procesul sa fie televizat daca vreti. Chiar o sa fac o propunere la instanta pentru ca mi-as dori ca toata lumea sa afle ce se intampla. Sunt unul din putinele cazuri in care se poate vedea de la o posta ca nu am gresit cu nimic. Sunt un om de afaceri care a facut demersuri sa-si vanda marfa”, a declarat Relu Fenechiu la intrarea in sediul Inaltei Curti.

Intrebat de jurnalisti daca ia in calcul o condamnare definitiva, Fenechiu a declarat: “Nu pot sa nu iau in calcul o astfel de situatie (sa fie condamnat definitiv – n.r.). Cred ca suntem la cea mai inalta instanta din Romania si nu se poate sa nu se ia in considerare si cred ca mai exista si dreptate in Romania. De foarte putine lucruri ma tem, ma tem pentru familia, pentru mine de putine lucruri ma tem”. 

Fenechiu a mai spus ca nu a existat niciodata o condamnare pentru fapta la care a fost incadrat, adaugand ca acest caz nu este decat o complicitate bazata pe faptul ca un martor a afirmat ca l-a vazut in cabinetul unui director. Fostul ministru a tinut sa specifice si faptul ca produsele pe care le-a vandut au fost de patru-cinci ori mai ieftine decat cele aflate pe piata, desi a fost acuzat ca a vandut scump produse vechi.

“Ar trebui sa se inceapa sa se discute despre fondul problemei, este pentru prima oara cand un om de afaceri ajunge in fata instantei pentru un astfel de caz, o complicitate care nu e gandita decat prin prisma faptului ca un martor a afirmat ca am fost vazut o data in cabinetul unui director si ca anumite plati s-au facut inainte de termenul scadent. Nu a existat niciodata o condamnare pentru o asemenea fapta, mi-au spus toti avocatii mei. Am fost acuzat in mass-media de ani de zile ca am vandut produse vechi, scumpe, inutilizabile care au ramas pe stoc.

Am fost acuzat ca am vandut scump produse vechi. Exista documente clare care arata ca in perioada 2002 – 2004 cercetata de organele de ancheta, produsele au fost cele mai ieftine care s-au vandut vreodata, cu diferente uriase, de 4-5 ori mai ieftine. Am adus in instanta documente care arata ca produsele similare care puteau fi pe piata erau de doua ori mai scumpe. Sunt documente azi care arata ca 75% din produsele vandute de mine au fost valorificate de beneficiar pana la inceperea urmaririi penale, dina cel moment s-a pus sechestru asigurator” a spus Relu Fenechiu.