Fenomen misterios in peninsula Iamal din Siberia, specialistii ridica neputinciosi din umeri. FOTO

Fenomen misterios in peninsula Iamal din Siberia, specialistii ridica neputinciosi din umeri

Un crater cu diametrul de 80 de metri s-a format in mod inexplicabil intr-o provincie din Siberia. Specialistii care fac parte dintr-o expeditie stiintifica organizata de urgenta pentru a cerceta fenomenul misterios au ridicat neputinciosi din umeri si s-au apucat sa studieze situatia.

Craterul a aparut, la prima vedere inexplicabil, in solul peninsulei siberiene Iamal, bogata in gaze naturale, situata in nordul extrem al provinciei ruse. Craterul urias a fost vazut din elicopter, iar o expeditie stiintifica a plecat de urgenta la fata locului pentru a dezlega misterul.

Craterul a aparut in apropierea unei paduri, la aproximativ 30 km de cel mai mare zacamant de gaze din Iamal, Bovanenkovo, relateaza siberiantimes.com. Desi oficial cauzele care au dus la aparitia craterului sunt deocamdata necunoscute, au fost lansate mai multe speculatii.

Citeste si: CAVALERUL NEGRU, satelitul misterios care spioneaza Pamantul de mii de ani

Potrivit uneia dintre ipoteze, fenomenul are legatura cu incalzirea globala, care elibereaza in aer gazele naturale de suprafata, iar acestea ajung sa explodeze in atmosfera. Potrivit expertilor rusi, care au vazut imaginile, zonele intunecate ce formeaza inelul intern al craterului indica „arsuri severe” care au parjolit marginile acestuia. O alta teorie spune ca gaura uriasa a aparut in urma impactului cu un meteorit.

Expertii sustin ca solul din jurul gropii a fost aruncat in exteriorul craterului, formand o cavitate suficient de mare incat in ea sa poata zbura mai multe elicoptere Mi-8.

Expeditia organizata de autoritatile din Districtul autonom Iamalia-Nenetia include experti de la Centrul pentru studii arctice din Rusia si de la Institutul pentru criosfera al Academiei de stiinte a Federatiei Ruse. Specialistii vor recolta esantioane de sol, aer si apa si vor fi insotiti de un specialist de la Ministerul rus pentru situatii de urgenta.

CITESTE SI: NASA, ANUNTUL BOMBA CARE SCHIMBA VIITORUL OMENIRII!