FENOMEN MISTERIOS la suprafata SOARELUI, descoperit de oamenii de stiinta de la NASA. FOTO in articol

Oameni de stiinta de la NASA au descoperit o uriasa gaura coronala la polul sud al SOARELUI, un FENOMEN MISTERIOS reprezentat de aparitia unei pete intunecate pe suprafata solara, conform unui material publicat de NASA,s crie Agerpres.

Cauzele producerii unei astfel de gauri coronale nu sunt cunoscute cu exactitate deocamdata, dar cercetatorii sunt de parere ca astfel de fenomene sunt provocate de particule care se disperseaza de la suprafata Soarelui cu viteze foarte mari, de peste 800 de kilometri pe ora.

Citeste si: IMAGINE SURPRINZATOARE a Soarelui, surprinsa de un telescop al NASA. FOTO in articol

Culoarea stralucitoare a SOARELUI este data de particulele condensate de la suprafata sa. In gaurile coronale se afla mult mai putine astfel de particule, iar aceste zone de la suprafata SOARELUI sunt mai intunecate si mai reci.

Atunci cand apar, gaurile coronale pot ramane la suprafata SOARELUI timp de pana la cinci ani, conform observatiilor. In aceasta perioada de timp ele isi pot modifica forma si dimensiunile.

De asemenea, conform NASA, gaurile coronale pot avea un impact direct asupra Pamantului. Dispersia particulelor din aceste regiuni poate provoca fenomene de aurora boreala sau australa pe Pamant, dar si furtuni geomagnetice.

Citeste si: Cea mai mare pata solara din ultimii 24 de ani poate fi observata zilele acestea fara telescop pe suprafata Soarelui

Gaura coronala descoperita recent este cu mult mai mare decat cele observate pana in prezent, fapt care i-a surprins pe oamenii de stiinta si care reaminteste tuturor cat de putine lucruri cunoastem despre corpurile din vecinatatea noastra cosmica.

Sursa foto: descopera.ro, nasa.gov