FENOMEN SPECTACULOS IN ROMANIA: LACUL SARAT DIN BRAILA A INGHETAT. VIDEO

FENOMEN SPECTACULOS, LACUL SARAT, BRAILA, lacul sarat braila, INGHETAT, VIDEO

Un fenomen spectaculos se petrece zilele acestea in Braila. Lacul Sarat a inghetat si s-a transformat intr-un adevarat patinoar natural, desi apa are o salinitate deosebit de ridicata. Potrivit paginii electronice a Digi 24, in unele zone, gheata de pe Lacul Sarat are chiar si 30 de centimetri grosime.

Administratorii bazei de tratament de aici sustin ca fenomenul de inghet nu va afecta calitatile curative ale namolului.

Dupa atatea nopti si zile geroase, lacul sarat de langa Braila a inghetat bocna, desi, teoretic, gradul ridicat de salinitate ar fi trebuit sa impiedice un astfel de fenomen.Specialistii au o explicatie. Din cauza temperaturilor extrem de scazute, sarurile minerale s-au depus pe fundul lacului asa ca apa de la suprafata, care are o concentratie mai mica de sare, a inghetat.

Florin Moraru, profesor de fizica Colegiul “N. Balcescu”: “chiar daca este apa foarte sarata, concentratia de apa sarata este mai mare la adancime, mai mica la suprafata si temperaturile fiind foarte foarte scazute s-au format pe centrii de impuritati puncte de solidificare.”

Ion Tanase, administrator baza tratament :”namolul este pe fundul lacului, nu-l afecteaza nimeni si nimic. Singurul care il afecteaza este oxigenul. El trebuie sa fie acoperit continuu cu apa.”

Localnicii sunt incantati de peisaj : “acum e bucuria mea ca am niste patine si ar fi bine sa facem un rodaj pe el acuma, sa vedem cum este.”

Namolul care se extrage din lac are un continut ridicat de hidrogen sulfurat si este folosit pentru tratarea mai multor afectiuni reumatice. De aceea, anual, aproximativ 8.000 de oameni din toate colturile tarii vin aici la tratament.