Fernando Gentilini, noul EMISAR pentru ORIENTUL MIJLOCIU al UE

BUCURESTI, MARS PENTRU EUROPA, 60 DE ANI, INFIINTARE UE, WEA ARE EUROPE, MARS PRIN CAPITALA, BUCURESTI

Italianul Fernando Gentilini a fost numit de catre Uniunea Europeana emisar pentru Orientul Mijlociu (OM), post vacant de la inceputul anului 2014. Uniunea Europeana spera ca Gentilini va contribui la relansarea procesului de pace dintre Israel si palestinieni, informeaza AFP.

Fernando Gentilini va ocupa aceasta functie, creata in 1996 dupa semnarea acordurilor de la Oslo, a anuntat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, la finalul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles.

Ne gandim cum sa resuscitam Cvartetul“, a declarat Mogherini, in timp ce ONU, UE, SUA si Rusia spera sa obtina reluarea negocierilor de pace dintre Israel si palestinieni.

CITESTE SI: ANGELA FILOTE: NE BUCURAM CA ROMANII AU INCREDERE IN UNIUNEA EUROPEANA

In aceasta perspectiva, europenii “urmaresc cu atentie ce se va intampla in timpul alegerilor” care au loc marti in Israel, a spus Mogherini, potrivit careia aceste alegeri “vor fi un factor-cheie“.

Predecesoarea lui Mogherini, Catherine Ashton, a suprimat postul de emisar pentru OM in ianuarie 2014, pentru a centraliza demersurile UE sub tutela sa de Inalt Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, in pofida opozitiei din partea mai multor state membre.

Gentilini este director pentru Europa de Vest, Balcanii vestici si Turcia in cadrul serviciului diplomatic al UE. Numirea sa in noua functie mai trebuie sa fie aprobata oficial de cele 28 de state membre ale UE.

CITESTE SI: BOGDAN AURESCU PARTICIPA LUNI LA REUNIUNEA CONSILIULUI AFACERI EXTERNE 

Mogherini a dat de asemenea de inteles ca rolul fostului premier britanic Tony Blair in calitate de emisar al Cvartetului ar putea fi modificat, dupa cum a raportat Financial Times. “Am discutat despre viitorul Cvartetului. Responsabilitatea lui Blair este de a se concentra asupra dezvoltarii economice (a teritoriilor palestiniene) si la ora actuala aceasta nu este problema centrala, ci relansarea procesului de pace“, a spus Mogherini.