Festivalul George Enescu – Programul de sambata, 7 septembrie

Festivalul International „George Enescu” aduce publicului, sambata, unul dintre cele mai frumoase si inedite momente din programul acestei editii: actorul Victor Rebengiuc debuteaza ca narator in cantata „Gurre-Lieder“, sub bagheta reputatului dirijor francez Bertrand de Billy. Este pentru prima data cand publicul din Romania poate vedea „Gurre-Lieder“, intr-o interpretare spectaculoasa. 

Puteti descoperi mai jos programul zilei de 7 septembrie din cadrul Festivalului George Enescu 2013:

Actorul Victor Rebengiuc urca pe scena Salii Mari a Palatului pentru o noua provocare: povesteste o tumultoasa iubire dintr-o legenda a Danemarcei medievale, intr-una dintre lucrarile de avangarda ale muzicii clasice, cantata „Gurre-Lieder “, de Arnold Schönberg.

Este pentru prima data cand publicul din Romania poate asculta „Gurre-Lieder“, intr-o interpretare spectaculoasa: Festivalului International „George Enescu“ aduce impreuna pe scena Salii Palatului artisti romani – actorul Victor Rebengiuc, Corul si Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ – si unii dintre cei mai importanti solisti internationali ai momentului – Nikolai Schukoff, Violeta Urmana, Janina Baechle, Thomas Meyer. Totul sub bagheta cunoscutului dirijor francez Betrand de Billy, care conduce Orchestra Simfonica Radio Viena si face parte din board-ul Academiei Europene de Teatru Muzical. Dirijorul Corului va fi romanul Iosif Ion Prunner, caruia in 1997 maestrul Cristian Mandeal i-a incredintat conducerea Corului Filarmonicii. Victor Rebengiuc isi va folosi vocea inconfundabila, in postura de narator, pentru a spune povestea unei legaturi primejdioase: iubirea damnata dintre regele danez Waldemar si amanta sa, Tove – ucisa, in cele din urma, de regina.

Arnold Schönberg a compus „Gurre-Lieder“ pornind de la varianta tradusa in limba germana a poemului danez omonim, de Jens Peter Jacobsen. Se spune ca personajele au la baza conducatori reali din Danemarca anilor 1500, chiar daca povestea celor doi amanti a intrat in legenda, devenind unul dintre miturile-marca ale Danemarcei, alaturi de „Cantecul Nibelungilor“. Spectacolul va avea lor pe 7 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului.

Tot in seara de 7 septembrie, de la ora 22.30, in cadrul seriei Concertele de la Miezul Noptii, publicul va putea asculta la Ateneul Roman concertul renumitului Ansamblu „La Venexiana”, care a impus un nou stil in interpretarea muzicii vechi italiene. Dirijat de Claudio Cavina, unul dintre cei mai marcanti contratenori italieni ai generatiei sale, ansamblul va oferi publicului un adevarat regal: „L’Orfeu”, de Monteverdi. in linia Festivalului „George Enescu”, al carui pariu este sa aduca impreuna, pe aceeasi scena, cu fiecare editie, cei mai renumiti muzicieni straini si romani, ansamblului i se va alatura Corul de camera „Preludiu” al Centrului National de Arta „Tinerimea Romana”, dirijat de maestrul Voicu Enachescu. In rolul lui Orfeu este distribuit baritonul italian Furio Zanasi. Concertul va putea fi ascultat doar live, in sala Ateneului Roman, acesta nefiind nici filmat, nici transmis live prin Internet.

Cunoscutul compozitor si dirijor german Peter Ruzicka, fan al lui Paul Celan si George Enescu, care a si inregistrat primul CD international cu Simfonia a V-a, neterminata, a maestrului roman va tine un seminar despre compozitie, tot pe 7 septembrie, de la ora 15.30. Iar de la ora 17.00, la Ateneul Roman, „Tammuz” Quartet, alaturi de pianistul Oliver Triendl vor interpreta Cvartetul pentru pian Nr.2 in Re minor, op.30, de George Enescu.

Festivalul George Enescu se desfasoara intre 1 si 28 septembrie 2013, in Bucuresti si in mai multe orase din tara. Festivalul aduce pe scenele romanesti unii dintre cei mai mari artisti ai momentului, de la pianistul si dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alaturi de orchestre de top, cap de afis oriunde in lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmariti, cu aceasta densitate, pe scenele romanesti, timp de o luna, cei mai performanti muzicieni contemporani.

Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical vor transmite concertele de la ore 17.00 si 19.30.