FESTIVALUL NATIONAL AL PESTELUI ajunge in cinci orase din tara

Startul FESTIVALULUI NATIONAL AL PESTELUI “PESCIA”, care va avea loc in cinci orase din tara, va fi dat pe 16 mai, au anuntat duminica organizatorii.

Potrivit sursei citate, cel mai mare festival al pestelui din Romania se va desfasura pe parcursul a cinci editii, in perioada mai-octombrie, in cinci orase diferite: Targu Jiu (16-18 mai), Cluj-Napoca (20-22 iunie), Constanta (15-17 august), Bucuresti (3-5 octombrie) si Iasi (24-26 octombrie).

“PESCIA se doreste a fi cel mai complex festival dedicat pestelui din Romania, locul in care amatorii consumului de peste si pescarii amatori isi vor da intalnire cu o mare varietate de produse din peste si fructe de mare, operatori din sectorul cresterii si comercializarii pestelui, din domeniul pescuitului recreativ si al turismului piscicol”, mai spun sursele citate.

Pe parcursul fiecarei editii locale, FESTIVALUL NATIONAL AL PESTELUI “PESCIA” va avea trei componente. Este vorba despre o expozitie cu vanzare de peste autohton si de import si produse obtinute din acesta, precum si de accesorii necesare prepararii pestelui (condimente, ustensile pentru gatirea lui, uleiuri din si pentru peste etc.). In cadrul expozitiei vor fi prezenti producatori si procesatori de peste si produse din peste, magazine de desfacere, restaurante si firme de catering care vor oferi game largi de mancaruri preparate pe baza de peste.  

Citeste si: JURILOVCA, satul cu peisaje de basm aflat la granita dintre Mare si Delta. FOTO – VIDEO

De asemenea, in cadrul manifestarii va avea loc si o expozitie dedicata pasionatilor de pescuit si operatorilor care activeaza in industria piscicola si in cele conexe acesteia (proprietarii de ferme piscicole, producatorii de utilaje necesare acestora, producatori, importatori si distribuitori, producatori, importatori, retailer din industria pescuitului sportiv, dar si proprietari de balti, operatori din turismul piscicol.

Totodata, festivalul va include demonstratii, degustari si conferinte sustinute in fata publicului de catre bucatari profesionisti si respectiv nutritionisti care vor da informatii celor interesati despre beneficiile pestelui asupra sanatatii noastre, despre cantitatile si speciile pe care trebuie sa le consume, regulat, copiii si adultii.

Citeste si: Festivalul DELTEI, in Parcul Lumea Copiilor

“PESCIA” are drept obiectiv principal cresterea consumului de peste in Romania si constientizarea de catre publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum si popularizarea unor specii mai putin cunoscute in Romania si a prepararii lor. Acest obiect al evenimentului se pliaza si pe fondul datelor difuzate in 2013 opiniei publice de catre Asociatia Piscicultorilor din Romania. Potrivit acestor date, tara noastra se afla printre ultimele din Europa, in ceea ce priveste consumul de peste, un roman manca anual, in medie, mai putin de cinci kilograme, in timp ce consumul mediu in Uniunea Europeana este de 20 de kilograme anual.

De asemenea, FESTIVALUL NATIONAL AL PESTELUI isi propune cresterea increderii populatiei in marcile comerciale operate de jucatorii din industria piscicola nationala (ferme piscicole, procesatori de peste, magazine de desfacere si comercializare etc.).

Un alt obiectiv al festivalului este cresterea numarului de activitati in ramurile conexe industriei de resort si anume pescuitul sportiv si turismul piscicol.

Prima editie din acest an a FESTIVALULUI NATIONAL AL PESTELUI va avea loc la Targu Jiu, in perioada 16-18mai, si se va desfasura pe Insulita.

Evenimentul va reuni producatorii, importatori si distribuitori locali de peste, preparate din peste si accesorii pentru prepararea si gatitul pestelui, reprezentanti ai fermelor piscicole si ai baltilor din localitate si din judetul Gorj si operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescaresti, producatori de utilaje pentru procesarea pestelui).

Intrarea la oricare dintre editiile “PESCIA” 2014 va fi libera.

Expozitiile din cadrul festivalului vor fi deschise vineri si sambata intre orele 10.00 si 18.00, iar duminica intre orele 10.00 si 16.00.

Proiectul este co-finantat prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013 “Are balta peste”.

Sursa foto: impactingorj.ro