FESTIVALUL SPOTLIGHT: TOATE INSTALATIILE DE ARTA si PROIECTIILE vor fi APRINSE SIMULTAN

Cele peste 20 de INSTALATII DE ARTA si PROIECTII care au la baza tehnologia luminii vor fi APRINSE SIMULTAN joi, dupa concertul oficial de deschidere, care va fi sustinut de la ora 20.00 pe strada Franceza de trupele Romarta, Robin and the Backstabbers si Omul cu Sobolani si care va da startul FESTIVALULUI SPORTLIGHT, au anuntat miercuri printr-un comunicat de presa organizatorii.

“Itinerariul primei editii a festivalului Spotlight va putea fi asemuit cu un circuit amplasat intr-unul din marile muzee ale lumii. Expozitia in aer liber incepe in Piata Memorialului Renasterii, unde este amplasata lucrarea Large Pendulum Wave, o instalatie kinetica ce foloseste 15 globuri luminoase de aproape un metru diametru, ce oscileaza ritmic, la capatul unor cabluri fixate de un suport cu inaltime de 10 metri. Cele 15 pendule au o masa de 450 Kg, dar combinate cu structura si electromagnetii folositi pentru a pune in miscare si a opri masinaria se ajunge la o greutate totala de 8 tone si jumatate”, se spune in comunicat.

“Traversand Calea Victoriei, in spatele bisericii Cretulescu, patrundem intr-un spatiu magic, un peisaj artificial sinestezic care creeaza o experienta senzoriala totala. Chill_Voxel#4 este o scenografie muzicala si luminoasa formata din 256 de baloane umplute cu heliu, iluminate individual printr-un LED, ce danseaza in bataia vantului, intr-un spectacol complex de sunet si lumina, acoperind o suprafata de peste 700 m2. Secventa artistica dureaza 25 de minute, timp in care spectatorul este transportat in interiorul mai multor tablouri, alternand intre momente contemplative si ritmuri antrenante. Astfel ia nastere o matrice geometrica dinamica, muzica fiind transpusa in jocul binomului alb-negru al fiecarui balon, intr-un mozaic de pixeli gigantici”, se mai arata in text.

Citeste si: FESTIVALUL SPOTLIGHT: Peste 20 de INSTALATII DE ARTA si PROIECTII vor fi prezentate in Bucuresti la prima editie a manifestarii 

“Continuand traseul spre Centrul Vechi, fatadele a doua cladiri emblematice ale Bucurestiului – Teatrul Odeon si Cercul Militar – se vor transforma prin intermediul a doua videomapping-uri de exceptie, realizate de doua dintre echipele ce au contribuit la succesul iMapp Bucuresti 555: Les Ateliers Nomad (Romania) si Maxin10sity (Ungaria). Astfel, relieful cladirii devine protagonistul unui spectacol impresionant, in care fiecare detaliu arhitectonic primeste rolul sau, printr-o proiectie dedicata. In ultimii ani, acest tip de spectacol a cunoscut un adevarat succes, cele mai importante si reprezentative cladiri din lume fiind folosite pentru video-mapping”, mai arata sursa citata.

“Traseul Spotlight se incheie la capatul Caii Victoriei (Piata Natiunile Unite, pe Dambovita) cu Vasul Fantoma (Ghost Ship), o hidro-holograma de mari dimensiuni creata de arhitectii romani din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. “Pe masura ce vizitatorii se deplaseaza in jurul hologramei, imaginea perceputa se transforma din profilul vasului in vederea frontala. Efectul 3D este si mai spectaculos atunci cand velele corabiei se umfla in bataia vantului. Un set de patru pompe submersibile arunca in aer jeturi de apa de 12 metri inaltime, formand astfel doua ecrane de vapori perpendiculare. Vasul Fantoma este proiectat pe aceste ecrane folosind lumini statice de 2500 W. Urban Neon Forest, instalatia castigatoare a concursului organizat de ARCUB, este popasul urban de pe traseul Spotlight care, prin intermediul celor 80 de stalpi de neon din fata cladirii Bancii Nationale a Romaniei, le va oferi trecatorilor o «oaza de relaxare» in mijlocul orasului”, adauga organizatorii.

Citeste si: CALEA VICTORIEI, inundata de LUMINA pe parcursul primei editii a festivalului international “SPOTLIGHT”

Circuitul artistic al FESTIVALULUI SPOTLIGHT va integra la prima editie 21 de lucrari artistice, instalatii, sisteme de iluminare arhitecturala si videomapping-uri. Conform sursei citate, resursele alocate sunt impresionante, o echipa de peste 100 de oameni contribuind la realizarea festivalului, dintre care peste trei sferturi constand in personal tehnic specializat. Astfel, 20 de camioane de echipament au fost folosite la instalarea tuturor lucrarilor, numai sursele de lumina fiind aproape de cifra rotunda de 1.000. In total, o suprafata de aproximativ 6.000 de metri patrati va fi iluminata in cadrul FESTIVALULUI SPOTLIGHT. Cu toate acestea, consumul electric nu va reprezenta o problema, intrucat majoritatea instalatiilor folosesc surse de lumina LED, care au un consum redus de energie, sustin organizatorii.

Conform sursei citate, programul initial al concertului de deschidere includea si trupa Alternosfera, dar din motive ce tin de sanatatea solistului Marcel Bostan, aceasta nu va putea sustine recitalul programat in cadrul FESTIVALULUI SPOTLIGHT.

Accesul la toate evenimentele din cadrul FESTIVALULUI SPOTLIGHT este gratuit.

FESTIVALUL SPOTLIGHT este organizat de Primaria Capitalei, prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti “ArCuB”.
Sursa foto: facebook.com